Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Čínsky export sa v máji nečakane výrazne oživil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dovoz v máji stúpol o 4,1 % a prebytok čínskej obchodnej bilancie dosiahol okolo 78,76 miliardy USD (73,34 miliardy eur) po 51,12 miliardy USD v apríli.

Peking 9. júna (TASR) - Čínsky export sa minulý mesiac nečakane prudko oživil. Podporilo ho uvoľňovanie protipandemických reštrikcií, čo umožnilo obnovenie výroby a dodávateľských reťazcov.

Vývoz v máji medziročne vyskočil o 16,9 % po zvýšení o 3,9 % v apríli, uviedol čínsky colný úrad. To bol jeho najvýraznejší nárast od januára. Ekonómovia počítali s tým, že si polepší len o 8 %.

Pozorovatelia však varujú, že oživenie môže byť len krátkodobé. "Rozsiahle narušenia v delte rieky Jang-c’-ťiang počas niekoľkých uplynulých mesiacov a rozhodnutie Pekingu držať sa svojej stratégie nulového covidu môžu spôsobiť, že niektorí zahraniční zákazníci presmerujú svoje objednávky do susediacich krajín," uviedli analytici finančnej skupiny Nomura.

Dovoz v máji stúpol o 4,1 % a prebytok čínskej obchodnej bilancie dosiahol okolo 78,76 miliardy USD (73,34 miliardy eur) po 51,12 miliardy USD v apríli. Ekonómovia prognózovali prebytok na úrovni 58 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0739 USD)