Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čínsky export v marci klesol a vykázal zriedkavý obchodný deficit

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Import z Číny pritom minulý mesiac naopak vzrástol viac, ako ekonómovia odhadovali.

Peking 13. apríla (TASR) - Export z Číny v marci nečakane klesol, prvýkrát od februára minulého roka. To vyvoláva otázky o "zdraví" jedného z kľúčových faktorov rastu čínskeho hospodárstva napriek tomu, že obchodný spor medzi ázijskou krajinou a USA sa prehlbuje.

Import z Číny pritom minulý mesiac naopak vzrástol viac, ako ekonómovia odhadovali. To zase naznačuje, že domáci dopyt môže byť stále dostatočne pevný na to, aby zmiernil dôsledky akýchkoľvek obchodných šokov.

Čína tak v marci vykázala obchodný schodok, čo je v jej prípade veľmi zriedkavý výsledok.

Podľa najnovších údajov čínskej colnej správy export z druhej najväčšej svetovej ekonomiky v marci klesol medziročne o 2,7 % na 171,4 miliardy USD (139,09 miliardy eur). Analytici pritom predpovedali Číne nárast exportu o 11,8 %.

A zároveň import do Číny sa v marci zvýšil o 14,4 % na 179,1 miliardy USD, zatiaľ čo analytici odhadovali, že stúpne o 12 %.

Výsledkom je marcový deficit obchodnej bilancie Číny vo výške 4,98 miliardy USD namiesto očakávaného prebytku 27,5 miliardy USD.

Politicky citlivý obchodný prebytok Číny so Spojenými štátmi sa v marci v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o 13 % na 15,43 miliardy USD.

Vývoz hliníka z Číny v marci tiež vzrástol a bol najväčší od júna 2017, a to tesne predtým, ako Spojené štáty 23. marca zaviedli sadzby na dovoz tohto kovu a ocele.

(1 EUR = 1,2323 USD)