Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čínsky export vzrástol v auguste tretí mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj čínskeho exportu je podľa ekonómky ING Iris Pangovej stále pozitívny.

Peking 7. septembra (TASR) - Čínsky export vzrástol v auguste tretí mesiac po sebe a najviac za takmer 1,5 roka. Dôvodom je postupné otváranie ekonomík. Naopak, import sa znížil.

Vývoz v auguste medziročne stúpol o 9,5 % po +7,2 % v júli, uviedol čínsky colný úrad. Ekonómovia počítali s nárastom len o 7,1 %. To bol najprudší nárast exportu od marca 2019. Dovoz klesol o 2,1 % po -1,4 % v júli, pričom sa očakávalo zvýšenie o 0,1 %.

Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie v auguste dosiahol 58,9 miliardy USD (49,74 miliardy eur) po 62,3 miliardy USD v júli. Ekonómovia predpovedali 50,5 miliardy USD.

Vývoj čínskeho exportu je podľa ekonómky ING Iris Pangovej stále pozitívny. Existuje však riziko spomalenia jeho rastu v najbližších mesiacoch, predovšetkým z dôvodu technologickej vojny s USA.

Podľa ekonóma firmy Capital Economics Juliana Evansa-Pritcharda bude síce export naďalej profitovať zo zotavovania globálneho dopytu, ale spomalenie dodávok tovarov súvisiacich s koronakrízou zrejme obmedzí jeho ďalší rast.

(1 EUR = 1,1842 USD)