Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Čínsky lodiarsky koncern Cosco prevezme hongkonského konkurenta OOIL

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Celková hodnota kontraktu bola stanovená na 6,3 miliardy USD (5,53 miliardy eur).

Peking 10. júla (TASR) - Čínsky lodiarsky koncern Cosco plánuje kúpiť hongkonského konkurenta OOIL za vyše 6 miliárd USD. V prípade, že sa kontrakt zrealizuje, spoločnosť Cosco zaujme s vyše 400 plavidlami pozíciu tretej najväčšej spoločnosti v oblasti lodnej kontajnerovej prepravy na svete.

Ilustračná fotografia.
Foto: TASR/AP


Celková hodnota kontraktu bola stanovená na 6,3 miliardy USD (5,53 miliardy eur). Na akciu to predstavuje 10,07 USD, čo znamená 38-% prémiu oproti hodnote akcií OOIL na záver piatkového obchodovania (7. júla). Väčšinový vlastník OOIL ponuku prijal, transakciu však ešte musia schváliť akcionári, ako aj regulačné úrady.

Lodiarsky sektor, ktorý zápasí s nadmernou kapacitou a klesajúcim dopytom, zaznamenáva v poslednom období vlnu fúzií a akvizícií. Výsledkom tohto procesu je, že šesť najväčších spoločností kontroluje takmer dve tretiny trhu s lodnou prepravou. Napríklad francúzska spoločnosť CMA CGM kúpila singapurskú firmu Neptune Orient Lines. Na druhej strane juhokórejský gigant Hanjin minulý rok zbankrotoval.