Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čínsky priemysel zaznamenal pokles celkových ziskov za 10 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Zisk výrobného sektora sa za 10 mesiacov znížil o 13,4 %, čo bolo o niečo menej ako pokles o 13,2 % v januári až septembri.

Peking 27. novembra (TASR) - Čínsky priemysel zaznamenal ďalší pokles celkových ziskov za prvých 10 mesiacov roka. Dôvodom sú blokády na zastavenie ochorenia COVID-19, ktoré tlmia hospodársku aktivitu. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

Podľa oficiálnych údajov, ktoré v nedeľu zverejnil čínsky štatistický úrad, sa zisky firiem v čínskom priemysle za 10 mesiacov do konca októbra 2022 znížili medziročne o 3 % na 69,78 bilióna jüanov (9,38 miliardy eur). To bol horší výsledok ako za prvých deväť mesiacov roka, keď celkový zisk v čínskom priemysle klesol o 2,3 %.

Štatistický úrad od júla neuverejňuje údaje za jednotlivé mesiace.

Zisk výrobného sektora sa za 10 mesiacov znížil o 13,4 %, čo bolo o niečo menej ako pokles o 13,2 % v januári až septembri.

Štatistiky ukázali, že zatiaľ čo zisky štátnych priemyselných podnikov v sledovanom období vzrástli o 1,1 %, v súkromnom sektore klesli o 2,1 %. Zisky klesli v 22 zo 41 hlavných priemyselných odvetví Číny.

Medzi sektory, ktoré zaznamenali najprudší pokles zisku, patrilo spracovanie ropy, uhlia a palív, kde sa zisk prepadol o 70,9 %.

Čínskym firmám sťažuje fungovanie vládna politika nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 a s ňou spojené prísne blokády. Stúpa tak tlak na priemyselné podniky, prehlbuje sa kríza splácania dlhu v sektore nehnuteľností v krajine a spomaľujú sa spotrebiteľské výdavky. Zároveň problémy druhej najväčšej svetovej ekonomiky zvyšujú riziko globálnej recesie.

Tvrdá politika proti ochoreniu COVID-19, ktorej cieľom je potlačiť vírus, vyvolala cez víkend zriedkavé protesty v Číne.

(1 EUR = 7,4425 CNY)