Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čínsky sektor služieb klesol v máji tretí mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové objednávky si v máji pohoršili piaty mesiac po sebe. Zamestnanosť v sektore sa ďalej znižovala.

Peking 6. júna (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb pokračovala v máji vo výraznom poklese tretí mesiac po sebe, aj keď tempo kontrakcie sa o niečo spomalilo. To signalizuje, že druhá najväčšia svetová ekonomika má pred sebou len slabé zotavovanie aj napriek uvoľneniu niektorých protipandemických opatrení.

Index nákupných manažérov (PMI) pre sektor služieb v máji stúpol na 41,4 bodu z 26-mesačného minima 36,2 bodu v apríli, uviedla spoločnosť Caixin. Index však aj napriek zlepšeniu zostal hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles od rastu, a nachádzal sa na druhej najnižšej úrovni od februára 2020.

Dôvodom jeho zvýšenia bolo mierne uvoľnenie protipandemických reštrikcií, ktoré paralyzovali Šanghaj a narušili globálne dodávateľské reťazce.

Nové objednávky si v máji pohoršili piaty mesiac po sebe. Zamestnanosť v sektore sa ďalej znižovala, pričom tempo jej poklesu bolo najprudšie za 15 mesiacov. Prieskum Caixin tiež ukázal, že pokračujúce narušenia operácií spôsobili ďalší nárast nevybavených objednávok.

Zložený PMI, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, si v máji polepšil na 42,2 bodu z 37,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci.