Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čínsky vicepremiér: Návrat k plánovanej ekonomike je nemožný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína podporuje súkromný sektor, medzinárodnú spoluprácu a zachovanie svetového mieru, zdôraznil Liou Che.

Davos 17. januára (TASR) - Nie je možné, aby sa Čína vrátila k plánovanej ekonomike, uviedol čínsky vicepremiér Liou Che. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čína podporuje súkromný sektor, medzinárodnú spoluprácu a zachovanie svetového mieru, zdôraznil Liou Che, ktorý je vicepremiérom od roku 2018, v prejave na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. Podľa neho je nemožné, aby sa Čína vrátila k plánovanej ekonomike, ako niektorí tvrdia.

Liou Che nešpecifikoval, kto tvrdí, že Čína sa chce vrátiť k plánovanej ekonomike. Jeho popretie modelu spájaného s maoistickou minulosťou prichádza v čase, keď Peking uvoľnil protipandemické reštrikcie a ekonomika sa opäť stala prioritou jeho agendy.

Počas prejavu 11-krát spomenul posilnenie medzinárodnej spolupráce a zachovanie svetového mieru. Takisto povedal, že Čína bude presadzovať podnikanie a že sa viac otvorí zahraničným investíciám.

Venoval sa aj nedávnej zmene politiky Pekingu v oblasti kontroly pandémie ochorenia COVID-19. Povedal, že rýchlosť, s akou sa ľudia zotavili z vlny infekcie, bola prekvapivá.