Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínsky vicepremiér rokoval s americkou ministerkou financií

Americká ministerka financií Janet Yellenová, foto z archívu. Foto: TASR

Yellenová počas rozhovoru vyjadrila obavy a obe strany uznali, že vývoj v dvoch najväčších svetových ekonomikách má významný vplyv na globálnu ekonomiku.

Peking 26. októbra (TASR) - Čínsky vicepremiér Liou Che sa v utorok telefonicky spojil s americkou ministerkou financií Janet Yellenovou, aby prediskutovali obchodné otázky. Obe strany pritom poukázali na body, ktoré ich znepokojujú, keď sa pokúšajú vykročiť po novej ceste po ére bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Čínske ministerstvo obchodu vo svojom vyhlásení označilo diskusiu za "pragmatickú, úprimnú a konštruktívnu výmenu názorov o makroekonomickej situácii a spolupráci v multilaterálnych a bilaterálnych oblastiach".

Dodalo, že vicepremiér vyjadril znepokojenie nad americkými clami a sankciami a zaobchádzaním s čínskymi spoločnosťami v USA.

Vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sa zhoršili za vlády exprezidenta Trumpa, ktorý v roku 2018 uvalil clá na čínske produkty v hodnote stoviek miliárd dolárov a označil obchodné praktiky Pekingu za "neférové".

Na archívnej snímke Donald Trump.
Foto: TASR/AP


Nový prezident Joe Biden po nástupe do úradu v januári 2021, spustil revíziu obchodnej stratégie USA a ciel, ktoré inicioval Trump.

Jeho administratíva však tvrdí tiež, že masívne štátne dotácie pre čínske spoločnosti, krádeže duševného vlastníctva a ďalšie faktory vytvárajú značne nerovné podmienky v obchode.

Ministerka Yellenová počas rozhovoru "vyjadrila obavy" a obe strany uznali, že "vývoj v dvoch najväčších svetových ekonomikách má významný vplyv na globálnu ekonomiku".

Aj americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová začiatkom tohto mesiaca už druhýkrát diskutovala s vicepremiérom Liou Che o čínskych obchodných praktikách.

Minulý týždeň Čína prisľúbila Svetovej obchodnej organizácii (WTO), že viac otvorí svoj obrovský trh, ale podľa Washingtonu Peking neukázal "žiadnu inklináciu k zmene".