Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čínsky výrobný sektor po augustovej stagnácii v septembri vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za tento rast vďačí novým objednávkam, ktoré vyvolávajú nádej, že výrobný sektor by mohol v nasledujúcich mesiacoch podporiť druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

Hongkong 30. septembra (TASR) - Čínsky výrobný sektor po augustovej stagnácii v septembri vzrástol, ale len veľmi mierne, takmer zanedbateľne. Za tento rast vďačí novým objednávkam, ktoré vyvolávajú nádej, že výrobný sektor by mohol v nasledujúcich mesiacoch podporiť druhú najväčšiu svetovú ekonomiku. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Caixin. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora sa v septembri zvýšil na 50,1 bodu z augustových 50 bodov.

Hodnota indexu tak len tesne prekonala zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Septembrový rast aktivity v čínskom výrobnom sektore bol len druhý od februára 2015. Prvýkrát toto odvetvie ožilo v júli tohto roka, po 16 mesiacoch poklesu, ale už v auguste sa jeho rast zastavil.

Dobrou správou je, že čínske továrne hlásia celkové zvýšenie nových objednávok, už tretí mesiac po sebe, pričom exportné objednávky stúpli prvýkrát za 10 mesiacov.

Aj prepúšťanie robotníkov sa vďaka tomu v septembri spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za deväť mesiacov.

Menší počet zamestnancov v kombinácii s rastom nových objednávok vytvára dodatočný tlak na nadmernú výrobnú kapacitu čínskych tovární, konštatuje Caixin.

Analytici pozorne sledujú údaje o vývoji čínskeho výrobného sektora, ktorý im poskytuje širší obraz o stave ekonomiky. Druhé najväčšie svetové hospodárstvo totiž spomaľuje a tempo jeho expanzie je najnižšie za štvrťstoročie.