Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čínsky výrobný sektor sa v decembri vrátil k rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum ukázal tiež, že produkcia v čínskom výrobnom sektore v decembri vzrástla najviac za celý rok vďaka zmierneniu problémov v dodávateľských reťazcoch.

Peking 4. januára (TASR) - Čínsky výrobný sektor sa v decembri zotavil z novembrového poklesu a vrátil sa k rastu. Firmy pritom zaznamenali najsilnejší nárast produkcie za uplynulý rok ako aj opätovné zvýšenie celkových tržieb. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu súkromných spoločností IHS Markit a Caixin.

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora vlani v decembri vzrástol na 50,9 bodu zo 49,9 bodu v novembri. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od júna 2021, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že stúpne len veľmi mierne na 50 bodov.

Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov je známkou expanzie v danom sektore.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Prieskum ukázal tiež, že produkcia v čínskom výrobnom sektore v decembri vzrástla najviac za celý rok vďaka zmierneniu problémov v dodávateľských reťazcoch. A nové objednávky sa zvýšili už tretíkrát za uplynulé štyri mesiace. Exportné tržby však klesli, už piaty mesiac po sebe a aj zamestnanosť sa znížila piaty mesiac po sebe a najrýchlejším tempom od februára.

Pokiaľ ide o ceny, inflácia vstupných nákladov sa zmiernila na 19-mesačné minimum pri nižších cenách niektorých surovín, zatiaľ čo výstupné ceny klesli prvýkrát od apríla 2020. Pri pohľade do budúcnosti dôvera podnikateľov vo výrobe sa prepadla na 20-mesačné minimum pre obavy z negatívneho vplyvu pandémie nového koronavírusu.

Výsledky prieskumu súkromných spoločností sú o niečo lepšie ako oficiálne údaje Národného štatistického úradu, podľa ktorých sa PMI výrobného sektora zvýšil v decembri na 50,3 z novembrových 50,1 bodu. Zároveň PMI sektora služieb stúpol na 52,7 z 52,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Dôvodom rozdielov v hodnotách oficiálneho indexu a indexu súkromných spoločností je fakt, že kým čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy, IHS Markit a Caixin robia prieskum v stredných a malých podnikoch.