Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Čínsky zahraničný obchod v apríli prudko expandoval

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom je zotavenie z koronakrízy a nízka báza pre porovnanie z minulého roka, keď krajina bojovala s pandémiou ochorenia COVID-19.

Peking 7. mája (TASR) - Čínsky zahraničný obchod v apríli prudko expandoval. Dôvodom je zotavenie z koronakrízy a nízka báza pre porovnanie z minulého roka, keď krajina bojovala s pandémiou ochorenia COVID-19.

Export denominovaný v amerických dolároch v apríli medziročne stúpol o 32,3 % na 263,92 miliardy USD (218,84 miliardy eur), uviedol v piatok čínsky colný úrad. Analytici počítali s nárastom vývozu o 24,1 % po zvýšení o 30,6 % v marci. Import vyskočil o 43,1 % po +38,1 % v marci, pričom analytici predpovedali +42,1 %.

Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie dosiahol v apríli 42,85 miliardy USD po 13,8 miliardy USD v marci. Analytici prognózovali prebytok na úrovni len 28,1 miliardy USD.

Jednou z príčin prudkého rastu bola aj nízka báza pre porovnanie z minulého roka, keď sa čínska ekonomika prudko ochladila z dôvodu pandémie nového koronavírusu. K zvýšeniu importu prispelo aj zdraženie komodít, zotavenie domáceho dopytu a posilnenie čínskeho jüanu. Export zasa podporilo zotavenie globálneho dopytu.

(1 EUR = 1,2060 USD)