Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk nemeckej automobilky BMW vzrástol o vyše desatiny

Na archívnej snímke logo automobilky BMW Foto: TASR/AP

BMW informovalo o tom, že čistý zisk dosiahol 1,55 miliardy eur a oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa zvýšil o 11,5 %.

Mníchov 6. novembra (TASR) - Nemecká automobilka BMW zvýšila čistý zisk za 3. štvrťrok o viac než desatinu a prevádzkový zisk o tretinu. Podpísal sa pod to zvýšený predaj áut, najmä športovo-úžitkových vozidiel (SUV), ako aj fakt, že firma v súčasnom 3. kvartáli nečelila takým negatívnym vplyvom ako počas 3. štvrťroka minulého roka.

BMW informovalo o tom, že čistý zisk dosiahol 1,55 miliardy eur a oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa zvýšil o 11,5 %. Zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahol 2,29 miliardy eur, čo predstavuje rast o 32,9 %. Automobilka tak prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s rastom EBIT na 2,16 miliardy eur.

Prevádzková marža automobilovej divízie BMW vzrástla na 6,6 % zo 4,4 % v 3. kvartáli minulého roka. V tom období do výsledkov firmy zasiahli nové pravidlá o testovaní emisií, ktoré spôsobili, že mnohé konkurenčné automobilky išli s cenou svojich áut dolu.

Tržby sa zvýšili o 7,9 % na 26,67 miliardy eur. Podporil ich zvýšený predaj áut. Ten vzrástol medziročne o 3,6 % na 613.361 vozidiel.