Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk švédskeho výrobcu nákladných áut Volvo klesol o vyše pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do najnovších výsledkov započítala firma 4,13 miliardy SEK vyčlenených ako rezervu na krytie strát v dôsledku západných sankcií voči Rusku po jeho útoku na Ukrajinu.

Štokholm 22. apríla (TASR) - Švédsky výrobca úžitkových vozidiel AB Volvo oznámil za 1. štvrťrok tohto roka pokles čistého zisku o viac než pätinu. Podpísali sa pod to najmä zvýšené rezervy na krytie strát v dôsledku sankcií voči Rusku za vojnu na Ukrajine. Na druhej strane, upravený prevádzkový zisk vzrástol a prekonal očakávania trhov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Čistý zisk AB Volvo dosiahol za prvé tri mesiace tohto roka 7,07 miliardy švédskych korún (689,40 milióna eur), čo medziročne predstavuje pokles o viac než 21 %, uviedol server RTTNews. Zisk na akciu klesol zo 4,35 SEK na 3,46 SEK. Do najnovších výsledkov započítala firma 4,13 miliardy SEK vyčlenených ako rezervu na krytie strát v dôsledku západných sankcií voči Rusku po jeho útoku na Ukrajinu. Od začatia vojny na Ukrajine švédska spoločnosť zastavila všetok predaj, produkciu aj poskytovanie služieb na ruskom trhu.

Prevádzkový zisk klesol z 12,07 miliardy na 8,56 miliardy SEK a prevádzková marža sa znížila z 12,8 % na 8,1 %. Prevádzkový zisk upravený o mimoriadne položky (nezahrnuje dôsledky sankcií voči Rusku) však zaznamenal rast z 11,82 miliardy na 12,68 miliardy SEK. Firma tak výrazne prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného prevádzkového zisku na 10,55 miliardy SEK.

Zvýšili sa aj čisté tržby. Dosiahli 105,32 miliardy SEK, čo medziročne predstavuje rast o 12 %. Po úprave o kurzové vplyvy a predaj divízie UD Trucks rast tržieb dosiahol 11 %.

(1 EUR = 10,2553 SEK)