Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Člen Fedu Waller: Inflácia bude klesať smerom k želanému cieľu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Spotrebiteľská inflácia sa podľa preferovaného ukazovateľa Fedu v polovici roka 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka vyšplhala na 7 %.

Washington 16. januára (TASR) - Vysoký predstaviteľ Federálneho rezervného systému (Fed) vyjadril v utorok presvedčenie, že inflácia bude tento rok naďalej klesať smerom k želanému cieľu. Inflácia sa spomaľuje aj napriek tomu, že hospodársky rast a zamestnanosť zostávajú stabilné, čo je takmer ideálna kombinácia, uviedol člen Rady guvernérov Fedu Christopher Waller. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Wallerove vyjadrenia nadväzujú na nedávne komentáre ďalších vysokopostavených predstaviteľov Fedu, ktoré naznačujú, že americká centrálna banka naďalej smeruje k zníženiu svojej základnej úrokovej sadzby v tomto roku. V decembri tvorcovia menovej politiky spoločne predpovedali, že v roku 2024 ju znížia spolu trikrát. Investori na Wall Street a mnohí ekonómovia očakávajú je prvé posunutie smerom nadol už v marci.

"Pokrok, ktorý som zaznamenal v oblasti inflácie, v kombinácii s dostupnými údajmi o hospodárskych a finančných podmienkach, ma presvedčil o tom, že inflácia je na ceste k 2 %, viac ako kedykoľvek predtým od roku 2021," uviedol Waller v písomných poznámkach pre organizáciu Brookings Institution.

Spotrebiteľská inflácia sa podľa preferovaného ukazovateľa Fedu v polovici roka 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka vyšplhala na 7 %. V reakcii na to Fed od marca 2022 postupne v jedenástich krokoch zvýšil svoju kľúčovú sadzbu na najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov. V novembri minulého roka medziročná inflácia klesla na 2,6 %.