Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Členovia centrálnych bánk Slovenska a Slovinska rokovali v Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Stredobodom diskusie o budúcom očakávanom raste cien bola aj vysoká miera inflácie, ceny energií či situácia na trhu práce.

Bratislava 27. mája (TASR) – Členovia bankových rád centrálnych bánk Slovenska a Slovinska sa v piatok stretli v Starom Smokovci. Hovorili o aktuálnych ekonomických témach, menovej politike, stabilite finančného sektora a tiež o finančnej gramotnosti a vzdelávaní. TASR o tom informoval hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer.

Stredobodom diskusie o budúcom očakávanom raste cien bola aj vysoká miera inflácie, ceny energií či situácia na trhu práce. "Zhoda panuje pri pohľade na hlavné príčiny, ktorými sú negatívny vplyv vojny a pokračujúce oživenie ekonomiky po pandémii. Tieto dva faktory ženú ceny surovín, energií a potravín smerom nahor v celej eurozóne," skonštatoval Majer.

Druhou dôležitou témou bolo úverovanie obyvateľstva a podnikateľského sektora v prostredí prichádzajúcich vyšších úrokových sadzieb. Hovorilo sa o efektoch prísnejšieho nastavenia menovej politiky, kondícii finančného sektora a rizikách do budúcnosti.

Finančnú gramotnosť a vzdelávanie podľa hovorcu NBS vnímajú obe centrálne banky ako strategickú prioritu a súčasť svojej spoločenskej zodpovednosti napriek tomu, že to nie je povinnosť vyplývajúca z ich mandátu. "Vyššia gramotnosť chráni nielen samotných spotrebiteľov a rodinný rozpočet, má pozitívny efekt aj na stabilitu celého finančného sektora z dlhodobého hľadiska," dodal Majer.