Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Členovia Republikovej únie zamestnávateľov zhodnotili činnosť

Na snímke zľava prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas snemu Republikovej únie zamestnávateľov 29. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Napriek turbulentnému vývoju udalostí je podľa prezidenta RÚZ Miroslava Kiraľvargu pozitívom, že záujem o členstvo v RÚZ ani v súčasnosti neklesá.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Členovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) na piatkovom sneme zhodnotili nielen výsledky svojej činnosti v uplynulom období, ale zároveň stanovili nové strategické priority organizácie na najbližšie obdobie. Informoval o tom Martin Hošták, tajomník RÚZ.

Spresnil, že za účasti najvyšších predstaviteľov politického života, štátnych, vládnych aj odborných inštitúcií taktiež diskutovali o aktuálnych témach a vhodných krokoch, ktoré prispejú k ďalšiemu skvalitňovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku a zaistia stabilitu podmienok pre domáce podniky.

Prioritami pre zamestnávateľov podľa Hoštáka naďalej zostávajú aj možnosti efektívnejšieho čerpania z fondov EÚ, zmeny v daňovo-odvodovej oblasti či problematika akútneho nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a s ňou súvisiaca nevyhnutnosť posilnenia systému odborného vzdelávania, ako aj realizácia reformy vysokoškolského a celoživotného vzdelávania.

Práve o tom, ako k týmto oblastiam pristupovať spôsobom, ktorý zaistí stabilitu podnikateľského sektora, udržanie zamestnanosti, rast príjmov i zvyšovanie životnej úrovne slovenských obyvateľov, na tohtoročnom sneme spoločne diskutovali predstavitelia a členovia RÚZ s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO), ako aj s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom (Sme rodina) a so zástupcami ministerstva školstva. Zamestnávatelia i vládni predstavitelia sa zhodli, že realizácia potrebných reforiem a otvorená vzájomná komunikácia vlády so zamestnávateľským sektorom je nevyhnutná.

"Cieľom vlády je vytvárať vhodné prostredie pre podnikanie na Slovensku. Robíme všetko preto, aby sa zrealizovali reformy, pri ktorých boli doterajšie vlády Roberta Fica (Smer-SD) nečinné. Musíme dosiahnuť efektívnejšie fungovanie štátu, mať zrozumiteľný regulačný rámec, aby súkromný a verejný sektor tvorili jeden životaschopný celok," zdôraznil na sneme RÚZ Heger.

V tejto súvislosti RÚZ ako stály člen Hospodárskej a sociálnej rady SR vláde odporučila podľa Hoštáka zavedenie mimoriadnych (monotematických) rokovaní tripartity.

Napriek turbulentnému vývoju udalostí je podľa prezidenta RÚZ Miroslava Kiraľvargu pozitívom, že záujem o členstvo v RÚZ ani v súčasnosti neklesá. Sedemdesiat členov únie, 37 individuálnych a 33 kolektívnych, ktorí na Slovensku zamestnávajú viac ako 260.000 zamestnancov, podľa neho potvrdzuje, že RÚZ je aj po 18 rokoch od svojho vzniku najvplyvnejšou a najreprezentatívnejšou zamestnávateľskou organizáciou na Slovensku.

Hošták dodal, že zamestnávatelia združení v RÚZ považujú za nevyhnutné prijímať opatrenia v prospech podnikateľského prostredia, ktoré zabezpečia jeho stabilitu. Snem preto prehodnotil a schválil Strategické zámery RÚZ vo forme programového dokumentu s názvom „Konkurencieschopné Slovensko“, ktorý zohľadňuje pohľad zamestnávateľov na všetky nevyhnutné zmeny, ktoré je potrebné zrealizovať tak, aby si Slovensko udržalo, v ideálnom prípade zvýšilo, svoju konkurencieschopnosť v rámci EÚ.