Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Členské štáty EÚ ponúkajú ďalšiu pomoc Chorvátsku po zemetrasení

Na snímke poškodená budova po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecko, Francúzsko a Rakúsko poskytli dodávky spacích vakov, obytných kontajnerov, osvetľovacích systémov a matracov.

Brusel 14. januára (TASR) - Členské štáty Európskej únie ponúkajú ďalšiu vecnú pomoc Chorvátsku, ktoré 29. decembra 2020 zasiahlo ničivé zemetrasenie. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK).

Komisia v tlačovej správe pripomenula, že po počiatočných ponukách pomoci Chorvátsku - väčšinu z nich odoslali v priebehu prvých 24 hodín po ničivom zemetrasení - ponúkajú členské krajiny EÚ chorvátskej strane ďalšiu vecnú podporu. Dodávky spacích vakov, obytných kontajnerov, osvetľovacích systémov a matracov, ktoré poskytli Nemecko, Francúzsko a Rakúsko, sú už na ceste do krajiny alebo budú odoslané v najbližších dňoch. Slovinsko dodalo do Chorvátska obytné kontajnery začiatkom tohto týždňa (11. januára).

"Chcel by som sa poďakovať všetkým členským štátom EÚ za rýchlu reakciu na zemetrasenie. Drvivá reakcia zo strany 15 členských štátov EÚ na pomoc chorvátskemu ľudu v čase núdze je hmatateľným príkladom solidarity Únie," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Pomoc pre Chorvátsko je riadená prostredníctvom Koordinačného strediska EÚ pre núdzové reakcie. Toto stredisko v roku 2020 koordinovalo viac ako 100 zásahov pomoci krajinám v Európe a na celom svete v dôsledku rôznych kríz a živelných pohrôm.

spravodajca TASR Jaromír Novak