Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ČNB pod novým vedením ponechala základnú úrokovú sadzbu na 7 %

Foto: moneymag.cz

Členovia bankovej rady sa tiež zhodli na tom, že podmienkou dlhodobej cenovej stability sú umiernené požiadavky v mzdových vyjednávaniach a zodpovedná rozpočtová politika.

Praha 4. augusta (TASR) - Banková rada Českej národnej banky (ČNB) ponechala základnú úrokovú sadzbu na úrovni sedem percent. Rozhodla o tom vo štvrtok na prvom zasadnutí po výmene časti členov. Zasadnutie viedol nový guvernér ČNB Aleš Michl, informuje TASR.

Za ponechanej základnej úrokovej sadzby na rovnakej úrovni hlasovalo päť členov bankovej rady, dvaja podľa Michla hlasovali za zvýšenie sadzby o jeden bod. Úrokové sadzby ČNB sú teraz podľa guvernéra na úrovni, ktorá brzdí rast bankových úverov pre domácnosti aj firmy.

Členovia bankovej rady sa tiež zhodli na tom, že podmienkou dlhodobej cenovej stability sú umiernené požiadavky v mzdových vyjednávaniach a zodpovedná rozpočtová politika.

"Česká ekonomika čelí silným nákladovým tlakom, ktoré majú pôvod v externom prostredí, aj dopytovým tlakom, ktoré vyplývajú z domácej ekonomiky," uviedol guvernér. Spotrebu domácností podľa neho tlmia vysoké ceny energií a potravín, vyššie úrokové sadzby a tiež negatívny sentiment. Guvernér podotkol, že nezamestnanosť zostáva nízka.

Na prvom zasadnutí obmenenej rady sa zúčastnilo všetkých sedem členov. Traja z nich v nej pôsobia od júla tohto roka. Nového guvernéra Aleša Michla vymenoval český prezident Miloš Zeman v máji 2022. Banková rada pod vedením Michlovho predchodcu Jiřího Rusnoka zvýšila úrokovú sadzbu deväťkrát po sebe. ČNB chce teraz počkať na ďalšie dáta, ktoré vyhodnotí a na nasledujúcom zasadnutí rozhodne, či sadzby zostanú stabilné, alebo sa zvýšia.