Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ČNB vydala pamätnú bankovku k 30.výročiu, záujem o ňu majú tisíce ľudí

Foto: moneymag.cz

Ide už o druhú výročnú bankovku, ktorú ČNB vydala. V roku 2019 uviedla do obehu pamätných sto korún pri príležitosti výročia 100 rokov od menovej odluky od Rakúsko-Uhorska.

Praha 8. februára (TASR) - Tisícky ľudí vo viacerých českých mestách čakajú od rána v dlhých radoch na špeciálnu pamätnú bankovku v hodnote tisíc českých korún. V stredu ju do obehu uviedla Česká národná banka (ČNB) ako pripomienku 30. výročia menovej odluky a vzniku českej koruny, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Približne kilometrový rad ľudí čakajúcich na pamätnú tisíckorunu sa vytvoril pred hlavným sídlom ČNB v centre Prahy, mnoho záujemcov je však aj pred jej pobočkami v ďalších siedmich českých mestách. Niektorí z nich sa do radu napriek mrazivým teplotám podľa svojich slov postavili už v noci. Každý z nich si môže odniesť maximálne päť kusov.

Už pred deviatou hodinou ráno museli pracovníci banky uzatvoriť rad v Prahe aj v Hradci Králové z kapacitných dôvodov. Záujemcovia môžu prísť zase vo štvrtok (9. 2.).

Na klasickej bankovke je dotlačený bankový kolok a výročné logo. Kolok je okrem farebnosti totožný s tým, ktorým sa v Česku označovali československé peniaze v roku 1993. Dotlač nemá vplyv na hodnotu ani platnosť bankovky, preto ju bude možné použiť bežne v obchodoch. ČNB jej vydala 200.000 kusov, ľudia si ju môžu prísť zameniť od stredy do vyčerpania zásob výmenou za iné české bankovky či mince.

Ide už o druhú výročnú bankovku, ktorú ČNB vydala. V roku 2019 uviedla do obehu pamätných sto korún pri príležitosti výročia 100 rokov od menovej odluky od Rakúsko-Uhorska.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)