Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Čo môžu ponúknuť offshore krajiny?

Únik slovenských firiem do daňových rajov?

Bratislava 12. novembra (TERAZ.sk - OTS) – Prečo utekajú slovenské firmy do daňových rajov? Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Hlavnou príčinou je určite snaha znížiť daňové zaťaženie spoločnosti, ale podstatnú úlohu hrá aj ochrana majetku.

Každý podnikateľ sa obáva o svoj majetok a chce ho zabezpečiť. S takýmto zabezpečením úzko súvisí ochrana súkromia a anonymita vlastníctva. Slovenská republika neponúka práve najvyhovujúcejšie podmienky čo sa týka utajenia osobných údajov. Informácie o podnikateľovi či spoločnosti sú voľne prístupné na internete (Obchodný register, Živnostenský úrad, Kataster nehnuteľností a pod.) a obava o zneužitie týchto údajov treťou stranou je opodstatnená.

Vyskytujú sa tiež prípady, kedy o ochrane majetku začne uvažovať jeden z rozvádzajúcich sa manželov. Nie každý je ochotný myslieť dopredu na rozvod a s tým spojenú ochranu majetku v prípade stroskotania manželstva, avšak riešiť tento problém tesne pred rozvodovým konaním neprináša efekt. Oddelením podnikateľského majetku je presne dané, aký majetok vlastnia manželia spoločne.

Medzi obľúbenú offshore jurisdikciu na zabezpečenie ochrany majetku patria Seychely. Založenie spoločnosti je rýchle a nie veľmi nákladné. Inými favorizovanými zahraničnými krajinami sú Veľká Británia a Cyprus, ktoré sú výhodnejšie pre spoločnosti s väčšími príjmami nakoľko výdavky sú väčšie, ale na druhej strane tieto krajiny poskytujú veľa iných výhod. Patrí medzi ne lepší imidž zahraničnej spoločnosti a korektnejší prístup zo strany úradov než k domácej spoločnosti. Rovnako majú spomínané krajiny uzatvorené množstvo medzinárodných zmlúv o ochrane investícií (vrátane SR, ČR a pod.).

Krajiny s nižšími daňami či lepšími podmienkami pre podnikateľov budú existovať vždy a práve táto skutočnosť núti ostatné štáty k zlepšovaniu konkurencieschopnosti, obmedzovaniu byrokracie či znižovaniu daní. Toto žiaľ na Slovensku neplatí a práve preto sa mnohí podnikatelia rozhodujú presunúť časť svojho podnikania mimo územia SR.