Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Coca-Cola zaznamenala nárast tržieb aj zisku v 2. štvrťroku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Dôvodom sú vyššie ceny a odolný dopyt.

Atlanta 26. júla (TASR) - Americký výrobca nápojov Coca-Cola v stredu zvýšil svoje celoročné prognózy tržieb a zisku po tom, ako vykázal lepšie ako očakávané výsledky za 2. štvrťrok. Dôvodom sú vyššie ceny a odolný dopyt. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Zisk spoločnosti v 2. štvrťroku 2023 vzrástol na 2,55 miliardy USD (2,31 miliardy eur) alebo 0,59 USD na akciu z 1,91 miliardy USD alebo 0,44 USD/akcia v 2. štvrťroku minulého roka.

Bez započítania jednorazových položiek vykázala Coca-Cola za dané obdobie upravený zisk 0,78 USD na akciu. Analytici v priemere očakávali, že zarobí 0,65 USD na akciu.

Tržby koncernu v sledovanom období vzrástli o 5,6 % na 11,97 miliardy USD z 11,33 miliardy USD v minulom roku.

Mnohé spoločnosti vrátane Coca-Coly zvýšili ceny svojich produktov, aby vykompenzovali rast vstupných nákladov po tom, ako problémy v dodávateľskom reťazci a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou viedli k zvýšeniu cien komodít aj nákladov na dopravu.

Napriek tomu spotrebitelia stále nakupujú nápoje a pochutiny, aj keď rastúce úrokové sadzby a drahšie potraviny mnohých nútia, aby obmedzili tzv. nepodstatné výdavky.

Priemerné predajné ceny Coca-Coly vzrástli v 2. štvrťroku o 10 %, ale objem predaja v Severnej Amerike klesol len o 1 %.

Coca-Cola teraz očakáva organický rast tržieb za celý rok o 8 % až 9 % namiesto o 7 % až 8 % v predchádzajúcej prognóze. Predpovedá tiež, že jej celoročný základný zisk na akciu stúpne o 5 % až 6 % namiesto o 4 % až 5 %.

(1 EUR = 1,1051 USD)