Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Colné a daňové poplatky sa na Slovensku môžu uhradiť už elektronicky

e-kolky Foto: Tablet.TV

Ak občan alebo firma poplatok nezaplatí, daňový úrad ho k tomu vyzve predpisom, ktorý vytvára nový systém.

Bratislava 18. februára (TASR) – Na všetkých daňových a colných úradoch na Slovensku môžu občania a firmy platiť správne poplatky e-kolkami. Finančná správa (FS) SR dnes spustila do riadnej prevádzky platobný elektronický systém. K dispozícii je aj na príslušných útvaroch Finančného riaditeľstva SR.

"Elektronicky komunikujúce subjekty pri podaní žiadosti o úkon, ktorý si vyžaduje zaplatenie správneho poplatku, môžu úhradu uskutočniť bezodkladne bankovým prevodom už na zberný účet prevádzkovateľa systému - Slovenskej pošty," informovala TASR hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Zverejnený je na portáli finančnej správy www.financnasprava.sk v časti Platenie daní.

Ďalšou možnosťou je aj naďalej zakúpenie tzv. Potvrdenia pre evidenciu poplatku v rôznych nominálnych hodnotách na pobočkách Slovenskej pošty. Týmto potvrdením sa platia poplatky len v určitých nominálnych hodnotách, a to 0,50 eura, 1 euro, 3 eurá, 5 eur, 10 eur, 20 eur, 50 eur, 100 eur.

Zrealizovať platby možno aj na vybraných samoobslužných termináloch - kioskoch umiestnených v budovách úradov pod pôsobnosťou Ministerstva vnútra SR (MV) SR, a to v hotovosti, ak výška poplatku v jednotlivom prípade nepresahuje 300 eur, alebo platobnou kartou. Zoznam úradov s kioskami umiestnenými v blízkosti sídiel daňových a colných úradov je zverejnený na portáli FS www.financnasprava.sk v časti 'Platenie daní'.

"Na týchto kioskoch je aktivovaný Katalóg vybraných služieb orgánov FS: Agenda colných a daňových úradov. Poplatník si vyberie požadovanú službu a po zaplatení dostane Potvrdenie o úhrade správneho poplatku, ktoré spolu so žiadosťou predloží daňovému alebo colnému úradu," vysvetlila Macíková. Upozornila však, že katalóg neobsahuje znížené sadzby pre elektronicky komunikujúce subjekty, a preto na kiosku uhradia poplatok v plnej výške.

Ak občan alebo firma poplatok nezaplatí, daňový úrad ho k tomu vyzve predpisom, ktorý vytvára nový systém. Predpis si prevezme buď osobne na daňovom alebo colnom úrade, alebo mu bude zaslaný spolu s výzvou. "Aj v tomto prípade má tri možnosti úhrady, a to bankovým prevodom, na kiosku načítaním QR kódu z predpisu, alebo môže zaplatiť priamo na pošte poštovou poukážkou, ktorú predpis obsahuje," doplnila hovorkyňa FS.