Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tovar zhabaný colníkmi sa bude môcť poskytnúť detským domovom

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

MF SR zmeny v legislatíve navrhlo preto, aby sa falšovaný tovar nelikvidoval aj vtedy, keď to nie je nevyhnutné.

Bratislava 2. januára (TASR) - Falšovaný tovar, ktorý zabavia colníci pri výkone colného dohľadu na trhoviskách alebo v obchodných prevádzkach, bude môcť byť po novom poskytnutý aj detským domovom alebo Správe štátnych hmotných rezerv. Vyplýva to z novely zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorá začiatkom tohto roka vstúpila do platnosti.

V praxi pôjde napríklad o prípady, keď budú môcť detské domovy využiť rôzne časti oblečenia. Správa štátnych hmotných rezerv tak bude môcť takýto tovar uskladniť a následne ho poskytnúť obyvateľom v prípade mimoriadnych udalostí, ako sú napríklad povodne.

MF SR zmeny v legislatíve navrhlo preto, aby sa falšovaný tovar nelikvidoval aj vtedy, keď to nie je nevyhnutné, a mohol byť použitý výhradne na humanitárne účely. Rezort financií navrhol, aby sa odhalený falšovaný tovar mohol poskytnúť detským domovom, zdravotníckym zariadeniam alebo neziskovým organizáciám aj bez súhlasu držiteľa práva duševného vlastníctva, teda spoločnosti, ktorej značka je na tovare. Podmienkou je, že pred poskytnutím takéhoto zhabaného tovaru z neho musia byť odstránené ochranné známky.