Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Colný úrad Prešov počas troch mesiacov odhalil 216 porušení zákona

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Colný úrad v Banskej Bystrici

Porušenie zákona o cestnej doprave bolo zistené v 71 prípadoch.

Prešov 16. februára (TASR) – Colný úrad Prešov za obdobie predchádzajúcich troch mesiacov odhalil 216 porušení zákona v rôznych oblastiach. Najviac ich bolo zistených v prípade zákona o cestnej doprave ako aj pri kontrolách e-kasy. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Prešov Katarína Bebčáková.

Porušenie zákona o cestnej doprave bolo zistené v 71 prípadoch. Najčastejším priestupkom bolo, že vozidlo taxislužby nebolo označené podľa tohto zákona a vodič sa pri kontrole nevedel preukázať kópiou koncesie, osvedčením vozidla taxi služby a preukazom vodiča.

"Ďalšími porušeniami cestného zákona boli týkajúce sa Dohovoru o ADR, ako aj prípady, kde sa vodič pri kontrole nevedel preukázať kópiou povolenia alebo licenciou Spoločenstva, dopravnou licenciou alebo sprievodnými prepravnými dokladmi. Za tieto priestupky colný úrad uložil 68 blokových pokút vo výške 2930 eur. V troch prípadoch bola vec postúpená na dopravný správny orgán. Najviac porušení zákona pri prevádzkovaní taxislužby bolo zistených v mestách Prešov a Humenné," uviedla Bebčáková.

Porušenie zákona o ERP bolo zistené v 46 prípadoch, najčastejšie to bolo nezaevidovanie prijatej tržby do pokladnice, neodovzdanie pokladničného dokladu kupujúcemu a prípady, kedy pokladničný doklad nespĺňal náležitosti podľa zákona. Colný úrad za zistené porušenia zákona uložil pokuty v celkovej výške 9700 eur. Najviac prípadov bolo v mestách Poprad, Prešov, Humenné a ich okolí.

"Ďalšie porušenia zákonov sa týkali zákona o správe daní v 30 prípadoch, najmä za nesplnenie povinností podľa zákona, nesplnenie oznamovacej a registračnej povinnosti a uvádzanie nepravdivých údajov v daňovom priznaní. Porušenia zákona v počte 29 prípadov sa týkali zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi. Colný úrad v uvedených prípadoch zaistil tovar v množstve 1199 kusov, najviac v mestách Humenné, Stará Ľubovňa a Prešov," priblížila Bebčáková s tým, že najčastejšie zaisteným tovarom boli odevy, obuv a hračky známych značiek.

Porušenie zákona o spotrebných daniach bolo odhalené v 22 prípadoch. Išlo o prípady nevedenia evidencie liehu podľa zákona a prípady, keď niekto predá, ponúkne na predaj, skladuje alebo prepravuje spotrebiteľské balenia liehu, ktoré nie je označené kontrolnou známkou. Porušenie Colného zákona bolo zistené v 18 prípadoch, z toho 14 priestupkov bolo riešených v blokovom konaní v celkovej výške uložených pokút 2060 eur a štyri prípady sú predmetom ďalšieho konania.