Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Commerzbank splnila dôležité kritériá pre zaradenie do indexu DAX

Na archívnej snímke sídlo banky Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Commerzbank, ktorú musela pred viac ako desiatimi rokmi zachraňovať nemecká vláda, za čo v nej má stále svoj podiel, bola pre straty v roku 2018 vylúčená z indexu DAX.

Frankfurt nad Mohanom 30. januára (TASR) - Nemecká Commerzbank v pondelok oznámila, že splnila dôležité kritériá v oblasti zisku, aby mohla vyť zaradená do nemeckého akciového indexu DAX. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Commerzbank, ktorú musela pred viac ako desiatimi rokmi zachraňovať nemecká vláda, za čo v nej má stále svoj podiel, bola pre straty v roku 2018 vylúčená z indexu DAX.

Banka v pondelok uviedla, že v roku 2022 dosiahla zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) vo výške 3,371 miliardy eur, a že vlani zaznamenala zisk už druhý rok po sebe. Splnila tak kritérium Deutsche Börse Group pre členstvo v DAX 40, ktorým je kladný EBITDA dva finančné roky po sebe, uvádza sa vo vyhlásení.

Finančná riaditeľka Commerzbank Bettina Orloppová uviedla, že banka sa rozhodla zverejniť toto číslo, "aby nás Deutsche Börse mohla považovať za kandidáta na vstup do DAX".

Deutsche Börse začiatkom tohto mesiaca informovala o odchode chemickej spoločnosti Linde z DAX s tým, že nástupcu ohlási 17. februára. Commerzbank má zverejniť svoje celoročné výsledky 16. februára.

Skupina Linde sa sťahuje z frankfurtskej burzy cenných papierov a 27. februára bude vyradená z vedúceho nemeckého indexu. Otázka, kto zaujme miesto Linde medzi 40 najlepšími spoločnosťami, je stále otvorená. Jedným z kandidátov je aj výrobca zbraní a dodávateľ automobilového priemyslu Rheinmetall.