Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Commerzbank vymenovala za nového predsedu predstavenstva M. Knofa

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Commerzbank zaznamenala stratu 175 miliónov eur v súvislosti s „jediným prípadom“.

Berlín 27. septembra (TASR) - Commerzbank, druhá najväčšia nemecká banka, ktorú tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu aj škandál finančnej a technologickej spoločnosti Wirecard, v sobotu (26. 8.) vymenovala za nového predsedu predstavenstva Manfreda Knofa z konkurenčnej Deutsche Bank.

Knof nahradí vo funkcii Martina Zielkeho. Ten začiatkom júla rezignoval na svoj post po neutíchajúcej kritike akcionárov, ktorým sa nepáčil jeho výkon ani straty banky.

Knof bol vedúcim retailovej divízie Deutsche Bank, ale veľkú časť svojej kariéry strávil v poisťovníctve a pracoval pre nemecký gigant Allianz. Jeho vymenovanie na post predsedu Commerzbank musia ešte schváliť dozorné orgány.

„Manfred Knof je skúsený a vysoko efektívny vrcholový manažér, ktorý sa osvedčil v širokej škále úloh v oblasti finančných služieb,“ uviedol Hans-Jörg Vetter, predseda dozornej rady Commerzbank.

„Prináša potrebné odborné znalosti a ľudské i vodcovské schopnosti pre úlohy, ktoré stoja pred bankou.“


Nemecká vláda má 16 % podiel v Commerzbank, ktorú musela zachraňovať počas finančnej krízy v roku 2008.

Commerzbank zaznamenala stratu 175 miliónov eur v súvislosti s „jediným prípadom“. Podľa novín Financial Times ide o pôžičky poskytnuté spoločnosti Wirecard, ktorá v júni vyhlásila bankrot. Dôvodom bol finančný škandál. V účtovníctve Wirecard bola totiž objavená finančná diera vo výške 1,9 miliardy eur.