Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Continental rozšíri vo Zvolene vývoj, chce ďalej vzdelávať študentov

Foto: TASR

Až 20 % kotúčových brzdových strmeňov predaných vo svete spoločnosťou Continental pochádza práve zo Zvolena.

Banská Bystrica/Zvolen 13. apríla (TASR) - Výstavbu druhej budovy pre rozrastajúce sa Oddelenie vývoja a výskumu pripravuje v tomto roku výrobca kotúčových brzdových strmeňov, spoločnosť Continental Automotive Systems s.r.o. Zvolen.

Zároveň plánuje rozvoj odborného vzdelávania študentov v regióne, v súlade s potrebami trhu.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka, aj napriek tomu, že je kríza, spoločnosť sa vo Zvolene rozvíja.

"Firma stále zvyšuje zamestnanosť a okrem robotníckych a technických profesií vytvorila aj 99 vysokokvalifikovaných pracovných miest v oblasti vývoja," uviedol. Ocenil, že firma sa opäť púšťa do profesijného vzdelávania, čo je dobrá správa pre regionálne školstvo.

Podľa personálneho riaditeľa firmy Romana Noska, tento systém predpokladá tri roky praktického a teoretického vzdealávania, vždy štyri dni v týždni, priamo vo firme a jeden deň sa realizuje výučba v škole. Spoločnosť už nadviazala spoluprácu s Technickou akadémiou (Stredná odborná škola) vo Zvolene.

Andreas Heinisch
Foto: TASR/Dušan Hein
Zvolenský Continental čaká v júni výmena vedenia, keď namiesto doterajšieho riaditeľa Gerharda Bauckeho, ktorý odchádza do dôchodku, nastúpi Andreas Heinisch.

"Rýchly rozvoj závodu Zvolen je v súčasnosti utlmený mierne slabnúcim európskym automobilovým trhom," uviedol nový šéf. "Napriek tomu bude v krátkom čase v našom závode zamestnaných viac ako 1000 zamestnancov," dodal.

Koncom roku 2012 opustilo zvolenský závod už 25 miliónov brzdových strmeňov. V súčasnosti sa ich v závode vyrába týždenne takmer 200.000. Až 20 % kotúčových brzdových strmeňov predaných vo svete spoločnosťou Continental pochádza práve zo Zvolena.

Continental Automotive Systems Slovakia Zvolen vyrába od 2005. Na začiatku firma, ktorej materská spoločnosť sídli v Nemecku dostala štátnu pomoc a ďalšiu, na rozšírenie, získala aj vlani. Doteraz vo Zvolene preinvestoval asi 80 miliónov eur. Vlani závod priemerne zamestnával 850 ľudí.