Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Firmy na protest proti invázii Ukrajiny stále zastavujú ruské operácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samsung v sobotu uviedol že zastavuje dodávky elektroniky a čipov do Ruska "z dôvodu aktuálneho geopolitického vývoja".

Soul/Madrid/Palo Alto 5. marca (TASR) - Čoraz viac firiem na protest proti invázii Ukrajiny zastavuje ruské operácie. V sobotu sa k nim pripojili juhokórejský koncern Samsung Electronics, španielsky módny dom Inditx či americký sprostredkovateľ platieb Paypal. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a Reuters.

Samsung v sobotu uviedol že zastavuje dodávky elektroniky a čipov do Ruska "z dôvodu aktuálneho geopolitického vývoja". "Pokračujeme v aktívnom monitorovaní tejto komplikovanej situácie, aby sme rozhodli o ďalších krokoch." Koncern tiež venuje 6 miliónov USD (5.480.610 eur) na humanitárnu pomoc v regióne.

Samsung je lídrom na ruskom trhu mobilných telefónov, keď vo 4. kvartáli 2021 jeho podiel predstavoval 30 %. Na druhom mieste bola čínska spoločnosť Xiaomi (23 %) a tretí Apple (13 %).

Juhokórejský koncern sa tak pripojil k ďalším technologickým gigantom, akú sú napríklad Apple, Intel či Microsoft, ktorí pre útok na Ukrajinu zastavili predaj a poskytovanie služieb v Rusku.

V sobotu oznámil zastavenie predaja v Rusku aj španielsky predajca módy Inditex, ktorý vlastní odevný reťazec Zara. Koncern zatvára 502 predajní v Rusku a tiež zastaví on-line predaj v krajine. Dodal, že na Rusko pripadá 8,5 % z jeho globálneho zisku pred úrokmi a zdanením (EBIT).

V sobotu ráno ukončila svoje služby v Rusku aj platobná spoločnosť PayPal Holdings. "V tejto situácii zastavujeme služby PayPal v Rusku," uviedol výkonný riaditeľ firmy Dan Schulman. Dodal, že firma "stojí na strane medzinárodnej komunity a odsudzuje násilnú ruskú agresiu na Ukrajine".

Zastavenie služieb PayPal sa týka aj jeho nástroja na prevod finančných prostriedkov Xoom. Konkurenčné firmy Wise a Remitly pozastavili svoje služby v Rusku už skôr.

Veľkí americkí spracovávatelia platieb a prevádzkovatelia platobných kariet Visa a Mastercard zablokovali ruským bankám prístup do svojich platobných sietí už začiatkom týždňa.

(1 EUR = 1,0929 USD)