Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čoraz viac Španielov zápasí s energetickou chudobou po veľkom zdražení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý rok španielska ľavicová vláda oznámila sériu zníženia daní, aby sa pokúsila pomôcť domácnostiam s účtami, ale ani to nevykompenzovalo obrovský nárast cien.

Madrid 29. januára (TASR) - Pamela Ponceová vo svojom byte na okraji Madridu už ani nezapína kúrenie napriek mrazivému chladu, ktorý vniká cez okná. „Ceny sa veľmi zvýšili, nemám na výber,“ povedala pre agentúru AFP mladá peruánska matka.

V piatok (28.1.) sa vonkajšia teplota pohybovala okolo piatich stupňov Celzia a vo vnútri, v byte, bolo sotva teplejšie.

Vnútri môže byť aj veľká zima, najmä keď nesvieti slnko,“ hovorí rezignovane.

Táto 32-ročná žena už tri mesiace nie je schopná zaplatiť účty za elektrinu, keďže jej ceny v Španielsku za uplynulý rok vzrástli o neuveriteľných 72 %. To je jeden z najstrmších nárastov v rámci Európskej únie (EÚ).

K tomuto zvýšeniu čiastočne prispela nadmerná závislosť Španielska od plynu pri výrobe elektriny a absencia veľkého poskytovateľa energie, ktorý by pomohol udržať ceny pod kontrolou.

"Predtým som platila 35 až 60 eur mesačne, ale teraz je to viac ako 100 eur bez toho, aby som spomenula plyn, ktorý tiež zdražel," vysvetľuje Ponceová, ktorá nepracuje, odkedy sa nakazila koronavírusom a nezostala bež vážnych následkov.

Neviem, čo mám robiť,“ hovorí bývalá upratovačka. Priznáva, že je odkázaná na to, že jej bývalý partner bude platiť nájom a kupovať jedlo.

V snahe vykúriť byt si kúpila ohrievač na plyn z bomby a presúva ho z miestnosti do miestnosti podľa toho, kde sa zdržiava. "Je to lacnejšie," hovorí.

A takých ako ona je v Španielsku veľa. Čoraz viac rodín má problém zaplatiť účty a musí si vybrať medzi zaplatením za jedlo alebo svetlo na konci mesiaca, potvrdila Sara Casasová zo španielskeho Červeného kríža.

Minulý rok španielska ľavicová vláda oznámila sériu zníženia daní, aby sa pokúsila pomôcť domácnostiam s účtami, ale ani to nevykompenzovalo obrovský nárast cien.

Podľa UOC, najväčšej španielskej spotrebiteľskej organizácie, sa priemerný ročný účet za elektrinu pre domácnosti v Španielsku zvýšil zo 675 eur v roku 2020 na 949 eur v roku 2021, čo predstavuje nárast o 41 %. Predchádzajúci rekordný skok bol v roku 2018, a to o 18 %.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Zraniteľné skupiny, ako sú napríklad matky samoživiteľky, starší ľudia s nízkym príjmom a migranti, rast cien obzvlášť ťažko zasiahol. Mnohí majú problémy získať sociálne dávky, pretože je tam veľa byrokracie a papierovania, vysvetľuje Casasová.

Podľa údajov mimovládnej organizácie Medicos del Mundo (Svetoví lekári) približne 6,8 milióna zo 47 miliónov obyvateľov Španielska trpí do tej či onej miery „energetickou chudobou“.

Takáto situácia so sebou prináša „vyššie riziko chronickej bronchitídy, depresií či úzkostí,“ uvádza v správe organizácia.

Jedným z tých, ktorí zápasia s problémami, je aj Raul, 55-ročný bývalý počítačový technik, ktorý nepracuje od mŕtvice v marci 2021. Jeho rodina tak žije iba z platu manželky.

Kedykoľvek si niečo zapneme, musím myslieť na to, o koľko stúpne účet. Môj neurológ mi povedal, že by som sa mal vyhýbať stresu, ale je to veľmi ťažké, keď neviete, či budete schopní zaplatiť účty na budúci mesiac,“ poznamenal. Priznal sa tiež, že túto zimu ledva zapli kúrenie, a to aj napriek chladu a vlhkosti.

"Kúpili sme vyhrievanú deku pre moju 82-ročnú svokru a doma vždy nosím veľa svetrov alebo kabátov," povedal.

Podobne ako mnohí jeho spoluobčania si "drží palce", aby ceny už konečne klesli.