Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Covidová výnimka na určenie príjmu firmy pri koncentrácii sa nezruší

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodom prijatia výnimky boli znížené tržby, pre ktoré by firmy mohli vypadnúť z posudzovania koncentrácie.

Bratislava 18. mája (TASR) - Aktuálne platná výnimka zo zákona o ochrane hospodárskej súťaže, podľa ktorej sa príjem firiem pri koncentrácii určuje na základe obdobia pred vyhlásením mimoriadnej situácie, sa nezruší. Návrh novely tohto zákona poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) Národná rada (NR) SR vo štvrtok neposunula do druhého čítania.

V Slovenskej republike v súčasnosti pretrvávajú dve mimoriadne situácie, jedna v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a druhá súvisiaca s hromadným prílevom cudzincov spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny. Dôvodom prijatia výnimky boli znížené tržby, pre ktoré by firmy mohli vypadnúť z posudzovania koncentrácie. Potenciálne tak mohlo dochádzať k narušeniu účinnej hospodárskej súťaže v dôsledku koncentrácie, ktorú Protimonopolný úrad nemal možnosť posúdiť.

Predkladateľ upozornil, že mimoriadne situácie môžu trvať až niekoľko rokov a toto ustanovenie tak vo svojom dôsledku znamená, že sa zohľadňujú historické obraty, ktoré predchádzali niekoľkoročnej mimoriadnej situácii. "V súčasnosti je zrejmé, že aktuálne obraty nie sú plošne zdeformované, resp. neobjektívne pôsobením koronavírusu, ale ani dôsledkom druhej v súčasnosti pretrvávajúcej mimoriadnej situácie, t.j. v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny," uviedol Svček v predkladacej správe k novele. Toto opatrenie tak podľa neho v súčasnosti predstavuje nadbytočný zásah štátu.