Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Brnianski politici oživujú stavbu distribučnej haly Amazonu

Amazon Foto: TASR/AP

Kandidáti na primátora mesta sa predbiehajú, kto firmu v meste udrží a zabezpečí tak až 1500 nových pracovných miest.

Brno 20. februára (TASR) - Plánovaná stavba brnianskeho distribučného centra spoločnosti Amazon, ktorá po neúspešných rokovaniach s vedením Brna zvažuje odchod inam, sa stala veľkou predvolebnou témou. Kandidáti na primátora sa predbiehajú, kto firmu v meste udrží a zabezpečí tak až 1500 nových pracovných miest, konštatuje iDNES.cz, internetový portál českých novín Mladá fronta Dnes.

V stredu (19.2.) v pretekoch o politické body za Amazon predstihol primátora Romana Onderku (ČSSD) terajší starosta Brna - stred Libor Šťástka (ODS).

Developérska spoločnosť CTP, ktorá má obrovský sklad americkej firmy vybudovať, medzitým ustúpila a súhlasila, že sa bude podieľať na výstavbe výjazdu z diaľnice pri priemyselnej zóne Černovice, kde má hala vzniknúť. CTP nakoniec súhlasila, že pozemky pod privádzačom z diaľnice, ktorý by uľahčil dopravu v okolí Amazonu, vykúpi.

"Plníme tak požiadavku ODS," potvrdil zástupca CTP Invest Tomáš Budař. Práve na privádzači sa pritom rokovania minulý týždeň "zasekli". Už druhýkrát za ostatné dva mesiace. No či Amazon po dvojmesačnom prešľapovaní zástupcov mesta o Brne ešte vôbec uvažuje, už nevie ani CTP.

"Predstavitelia Amazonu mlčia, čo situáciu komplikuje. Firma nakoniec môže od projektu skutočne odstúpiť," pripustil Budař.

Šťástkovi pritom nestačí ani kompromis o vybudovaní výjazdu a od CTP Invest chce ďalšie ústupky. Uviedol napríklad, že bude požadovať, aby najvyšší predstaviteľ developéra Remon Vos mestu oficiálne potvrdil, že záujem postaviť Amazon v Brne stále trvá.

Najbližšie rokovanie rady mesta sa uskutoční v prvom marcovom týždni, ale či jedným z bodov bude aj výstavba distribučného centra Amazon, je otázne. A rovnako je otázne, či Amazon počká, kým Brno nájde riešenie. Pôvodná požiadavka americkej spoločnosti totiž znela, aby distribučná hala slúžila už v tohtoročnej predvianočnej sezóne. CTP dúfa, že pri rýchlej dohode brnianskych poslancov by sa jej mohlo podariť do Vianoc budovu postaviť, ale jej uvedenie do prevádzky ešte pred Vianocami je nepravdepodobné.

A medzitým sa hlásia ďalší záujemcovia o halu Amazonu s rozlohou takmer 100.000 štvorcových metrov vrátane slovenskej realitnej spoločnosti HB Reavis. A priestory ponúka aj prázdna zóna Holešov v Zlínskom kraji.