Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Niektorí majitelia solárnych elektrární v ČR podvádzajú s dotáciami

Solárna elektráreň Foto: TASR/AP

Fotovoltické elektrárne majú nárok na podporu počas 15 až 20 rokov od spustenia, celkovo tak ERÚ spochybňuje sumu vo výške desiatok miliárd Kč.

Praha 2. septembra (TASR) - Niektorí majitelia solárnych elektrární v Česku udávajú takú dobú slnečného žiarenia ako v Kalifornii. Podvodom chcú získať vyššie dotácie od štátu. Informoval o tom internetový portál českého denníka MF DNES.

Český Energetický regulačný úrad (ERÚ) na základe previerky predpokladá, že niektorí majitelia solárnych elektrární v ČR manipulovali s údajmi o výrobe prúdu. Udávali totiž také obdobie slnečného žiarenia, ktoré v Česku nie je možné. O podvodoch s dotáciami informovala v Česká televízia (ČT).

Solárnici podľa ERÚ môžu v Česku vyrábať elektrinu asi 1000 hodín ročne. Úrad teraz vyšetruje približne 1500 výrobcov, ktorí údajne poberali také dotácie, na ktoré by potrebovali toľko slnečného svitu, ako napríklad v Kalifornii. "Dali sme podnet Štátnej energetickej inšpekcii na okamžitú kontrolu týchto subjektov a zároveň sme upozornili Najvyššie štátne zastupiteľstvo, že môže ísť o trestný čin dotačného podvodu," uviedol Jiří Chvojka z ERÚ.

Pre inšpektorov je podľa ČT kľúčová hodnota 1200 hodín slnečného svitu ročne. Nad týmto limitom je vraj 1574 výrobcov. "Bude veľmi ťažké zistiť, či to bolo vykázané podvodným spôsobom. My netvrdíme, že všetky subjekty, ktoré nám z analýzy vyšli, sú podvodníci," dodal Chvojka.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková internetovému serveru Insider povedala, že úrad v niektorých prípadoch našiel tiež indície svedčiace o možných podvodoch pri udelení licencie. "Celkovo pre licencie preverujeme 200 spisov. Ide o elektrárne, ktoré čerpajú ročnú podporu vo výške okolo sedem miliárd korún. A 90 % z nich vykazuje chyby," uviedla.

Na Najvyššie štátne zastupiteľstvo ERÚ zatiaľ odovzdal v dvoch skupinách spisy solárnych elektrární s celkovým inštalovaným výkonom asi 150 megawattov ročne a podporou takmer štyri miliardy Kč (155,4 milióna eur). "Ďalšiu várku chystáme na budúci týždeň," povedala Insideru Vitásková. Fotovoltické elektrárne majú nárok na podporu počas 15 až 20 rokov od spustenia, celkovo tak ERÚ spochybňuje sumu vo výške desiatok miliárd Kč.