Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Klientom bánk a nebankoviek prichádzajú prvé účty za úvery na Vianoce

Foto: TASR

V Česku dosiahol priemerný úver pred minuloročnými Vianocami 15.000 Kč (546,37 eura).

Praha 8. januára (TASR) - Vianoce ovplyvňujú emócie a ľudia sú pred sviatkami ochotnejší dopriať si. Tento rok ich zase o niečo viac podľahlo ponuke zobrať si pôžičku a teraz ich čaká prvá splátka, píše internetový portál iDNES.cz.

S prvými splátkami sa však radosť dlžníkov končí a prichádza vytriezvenie. "Ľudia zisťujú, že Ježiško bol štedrejší, než mal byť," konštatuje Ondřej Šmakal zo spoločnosti Profi Credit. Podľa jej štatistiky práve v januári a vo februári žiada najviac klientov o odklad splátok. Pred rokom ich bolo takmer 20 %.

Nákupné košíky sa pred koncom roka viac než počas neho zapĺňajú tovarom, ktorý nie je nevyhnutný. Jeho prínos v praktickom živote sa ukáže ako sporný a jeho predpokladaný čas využitia môže byť kratší než dĺžka splácania úveru. Tento názor vyslovil riaditeľ Poradne pri finančnej tiesni David Šmejkal.

V Česku dosiahol priemerný úver pred minuloročnými Vianocami 15.000 Kč (546,37 eura). Úvery na nákup darčekov sú však na ústupe. Ľudia si počínajú obozretnejšie a pôžičky si väčšinou berú na tovary s vyššou úžitkovou hodnotou.

Pri úverovaní platí paradox. Neschopnosťou splatiť úver sú spravidla viac ohrození tí, ktorí si požičiavajú menšie sumy. Ondřej Hák, riaditeľ oddelenia úverových produktov Equa Bank, poukázal na to, že také úvery si berú ľudia z nižších príjmových skupín, ktorí sú pre poskytovateľov rizikovejší. Veritelia, v týchto prípadoch skôr nebankové inštitúcie, si potom nechajú riziko zaplatiť.

Pozitívnou správou však je, že percento zlyhaných úverov, teda spotrebiteľských pôžičiek nesplácaných 90 a viac dní, od roku 2010 v Česku nestúpa. Takých je 12,3 %.