Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výroba Avie v Česku končí, ľudia majú pripravené výpovede

Ilustračné foto Foto: avia.cz

Výroba sa presúva do Indie, kde sídli materská spoločnosť automobilky.

Praha 6. júla (TASR) - Tri štvrtiny zo zhruba 200 zamestnancov niekdajšej slávnej českej továrne na výrobu nákladných automobilov Avia dostanú v pondelok 8. júla výpovede. Výroba sa totiž presúva do Indie, kde sídli materská spoločnosť automobilky Ashok Leyland. V Česku zostane iba predajná sieť, konštatujú pražské Lidové noviny a internetový portál Aktuálne.cz.

"Presne 144 zamestnancom ponúkne vedenie firmy dohodu o ukončení pracovného pomeru k poslednému júlovému dňu. Dostanú odstupné päť platov," povedal pre Aktuálne.cz predseda podnikovej odborárskej organizácie Petr Rukavička.

Vo firme zostane už len 52 zamestnancov. Budú to predovšetkým pracovníci vývoja, ktorí budú pokračovať v rozpracovaných projektoch, a ďalší ľudia budú zabezpečovať údržbu areálu v pražských Letňanoch.

Firma už nevyrába nové autá. Rukavička očakáva, že časť prepustených zamestnancov bude môcť prejsť k novému zamestnávateľovi, väčšina ale skončí v evidencii úradu práce. Prepustení budú tiež tí pracovníci, ktorí až do augusta pomáhajú rozbehnúť vlastníkovi firmy v Indii novú linku na výrobu nákladných áut.

O ukončení výroby v Avii rozhodla indická materská spoločnosť Ashok Leyland Limited. Služby v Česku, ako je napríklad záručný servis a predaj náhradných dielcov, bude spoločnosť poskytovať naďalej.

Za prvých päť mesiacov tohto roka vyrobila Avia v ČR len štyri vozidlá a dopredávala zásoby z minulého roka. Vlani firma vyrobila 1003 vozidiel. Na porovnanie, v 80. rokoch minulého storočia ich bývalo zhruba 17.000 ročne. Hranica rentability závodu je 3000 automobilov a koncern Ashok Leyland pri svojom vstupe do pražskej automobilky dokonca predpokladal, že sa od roku 2009 dostane na úroveň 5000 vozidiel ročne. Avia je tradičná česká značka, ktorá existuje už 94 rokov.