Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Crédit Agricole predá grécku dcéru Emporiki aténskej Alpha Bank

Alpha bank Foto: TASR/AP

Objem úverov, ktoré poskytla Emporiki klientom, je vyšší ako objem jej vkladov, čo znamená, že Crédit Agricole musela grécku dcéru finančne dotovať.

Paríž 17. októbra (TASR) - Crédit Agricole (CA), tretia najväčšia banka vo Francúzsku, sa dohodla na predaji svojej gréckej dcéry Emporiki aténskej Alpha Bank za symbolické jedno euro. CA tak po šiestich rokoch odchádza z najzadlženejšej krajiny v Európe.

Crédit Agricole súhlasila, že v rámci transakcie poskytne Emporiki kapitálovú injekciu vo výške 550 miliónov eur a kúpi konvertibilné dlhopisy Alpha Bank za 150 miliónov eur. Transakciu schválili predstavenstvá oboch bánk aj Helénsky fond finančnej stability.

Francúzska banka sa snaží minimalizovať riziká, ktoré predstavuje prípadný odchod Grécka z eurozóny, a preto začala rokovať s aténskou Alpha Bank o predaji svojej gréckej dcéry.

Objem úverov, ktoré poskytla Emporiki klientom, je vyšší ako objem jej vkladov, čo znamená, že CA musela grécku dcéru finančne dotovať.

Do konca septembra 2012 Crédit Agricole napumpovala do Emporiki 2,1 miliardy eur. Ak sa k tomu pripočíta ešte 700 miliónov eur vo forme sľúbenej kapitálovej injekcie a nákupu dlhopisov Alpha Bank, vyšplhá sa objem financií, ktoré francúzska banka poslala gréckej dcére, na 2,8 miliardy eur.

CA, ktorá bola založená v roku 1894, aby poskytovala úvery francúzskym farmárom, v roku 2006 investovala 2,2 miliardy eur do kúpy väčšinového podielu v Emporiki. Odvtedy, s výnimkou roka 2007, jej grécka dcéra neustále vykazuje straty.