Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Credit Suisse si od centrálnej banky požičia 50 miliárd CHF

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Oznámenie pomohlo vo štvrtok zastaviť veľké výpredaje na finančných trhoch v Ázii po predchádzajúcom páde akcií v Európe a Spojených štátoch.

Zürich 16. marca (TASR) - Credit Suisse vo štvrtok oznámila, že si od švajčiarskej centrálnej banky požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) na posilnenie likvidity a dôvery investorov potom, čo prepad jej akcií zvýšil obavy z globálnej bankovej krízy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Informáciu uverejnili len niekoľko hodín potom, čo Švajčiarska národná banka uviedla, že úroveň kapitálu a likvidity Credit Suisse je primeraná pre "systémovo dôležitú banku" a v prípade potreby má prístup k likvidite centrálnej banky.

Credit Suisse vo vyhlásení uviedla, že pôžička od centrálnej banky vo výške až 50 miliárd CHF "podporí jej podnikanie aj klientov" a dodala, že ponúka aj spätné odkúpenie dlhu v hodnote približne tri miliardy USD.

Oznámenie pomohlo vo štvrtok zastaviť veľké výpredaje na finančných trhoch v Ázii po predchádzajúcom páde akcií v Európe a Spojených štátoch, keď sa investori obávali potenciálneho hromadného výberu globálnych bankových vkladov.

"Tieto opatrenia demonštrujú rozhodné kroky na posilnenie Credit Suisse, keďže pokračujeme v našej strategickej transformácii, aby sme našim klientom a ďalším zainteresovaným stranám poskytli hodnotu," uviedol generálny riaditeľ Ulrich Körner vo vyhlásení.

"Môj tím a ja sme odhodlaní rýchlo napredovať, aby sme vytvorili jednoduchšiu banku a viac zameranú na potreby klientov," dodal.

Credit Suisse v uplynulých rokoch zápasila s množstvom problémov, vrátane krachu britskej finančnej spoločnosti Greensill, do ktorej investovala 10 miliárd USD (9,48 miliardy eur) a kolapsu amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý jej priniesol stratu 5,5 miliardy USD.

Credit Suisse stratila približne 80 % svojej trhovej hodnoty od bankrotu Greensill v marci 2021.

Za finančný rok 2022 banka vykázala čistú stratu 7,3 miliardy švajčiarskych frankov. Prispeli k tomu masívne výbery finančných prostriedkov zo strany klientov.

V stredu (15. 3.) sa akcie Credit Suisse strmo prepadli potom, čo jej hlavný akcionár Saudská národná banka odmietol poskytnúť ďalšiu finančnú injekciu s odvolaním sa na regulačné obmedzenia. Akcie Credit Suisse počas stredajšieho obchodovania klesli o viac ako 30 % na rekordné minimum. Neskôr časť strát zmazali a na konci obchodovania boli nižšie o 24,24 %.

Credit Suisse je prvou veľkou globálnou bankou, ktorá dostane záchranné lano od finančnej krízy v roku 2008. Jej problémy vyvolali vážne pochybnosti, či centrálne banky dokážu udržať svoj boj proti inflácii agresívnym zvyšovaním úrokových sadzieb.

Analytici varovali pred rastúcimi obavami v súvislosti so životaschopnosťou banky a jej vplyvom na väčší bankový sektor.

(1 EUR = 0,9727 CHD; 1 EUR = 1,0549 USD)