Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Credit Suisse vážne porušila svoje povinnosti pri riadení rizík

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Druhú najväčšiu švajčiarsku banku tvrdo zasiahol bankrot britskej finančnej firmy Greensill, do ktorej investovala približne 10 miliárd USD (9,47 miliardy eur) prostredníctvom štyroch fondov.

Zürich 28. februára (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse vážne porušila svoje povinnosti týkajúce sa riadenia rizík vo svojom obchodnom vzťahu s finančníkom Lexom Greensillom a jeho spoločnosťami. Oznámil to v utorok švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom FINMA. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Druhú najväčšiu švajčiarsku banku tvrdo zasiahol bankrot britskej finančnej firmy Greensill, do ktorej investovala približne 10 miliárd USD (9,47 miliardy eur) prostredníctvom štyroch fondov.

FINMA v utorok vo vyhlásení uviedol, že Credit Suisse "závažne porušila svoje povinnosti v oblasti dohľadu, pokiaľ ide o riadenie rizík a vhodné organizačné štruktúry". Regulačný úrad uzavrel vyšetrovanie, ale nariadil banke "nápravné opatrenia".

Credit Suisse informovala, že pracuje na zlepšení riadenia rizík a dodržiavania predpisov.

Po zatvorení niekoľkých investičných fondov Greensill, ktoré boli prezentované ako nízkorizikové, bude Credit Suisse musieť "pravidelne kontrolovať na úrovni výkonnej rady najdôležitejšie obchodné vzťahy (okolo 500), najmä pokiaľ ide o riziká protistrany," uviedol úrad. A 600 najvyšších manažérov Credit Suisse musí mať v dokumente o zodpovednosti zaznamenané aj oblasti zodpovednosti a banka ich musí sankcionovať, "ak nebudú organizovať a riadiť svoju obchodnú oblasť tak, aby sa v maximálnej možnej miere predchádzalo nekalým praktikám", uviedol FINMA.

Regulátor dodal, že začal štyri exekučné konania proti bývalým manažérom, ktorým hrozí možný zákaz výkonu povolania až na päť rokov.

Generálny riaditeľ Credit Suisse Ulrich Körner privítal ukončenie vyšetrovania FINMA a uviedol, že posilnilo mnohé zo zistení nezávislého vyšetrovania iniciovaného predstavenstvom a podčiarklo dôležitosť opatrení, ktoré banka zaviedla na posilnenie kontroly rizika a dodržiavania predpisov.

Z 10 miliárd USD investovaných prostredníctvom štyroch fondov v Greensill sa banke doposiaľ podarilo získať späť 7,4 miliardy USD alebo 74 % z celkovej sumy.

(1 EUR = 1,0554 USD)