Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ČSOB Poisťovňa pristúpila k pravidelnej úprave hodnoty poistných zmlúv

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Len v roku 2022 sa ceny stavebných materiálov zvýšili podľa Štatistického úradu SR medziročne o 23 % a ceny stavebných prác o 18 %.

Bratislava 4. mája (TASR) - ČSOB Poisťovňa pristúpila k automatickej indexácii, teda k pravidelnej úprave hodnoty poistenej nehnuteľnosti, novouzavretých poistných zmlúv s cieľom ochrániť klientov pred podpoistením. Tým je stav, keď výška poistnej sumy v zmluve neodráža reálnu hodnotu majetku a rast cien na trhu, takže v prípade poškodenia či zničenia nehnuteľnosti poistné plnenie nepostačuje na ich opravu. Informovala o tom ČSOB Poisťovňa.

"Aj v uplynulých mesiacoch sme boli svedkami niekoľkých medializovaných prípadov, keď v dôsledku vyčíňania prírodných živlov prišli majitelia nehnuteľností o časť alebo celý svoj majetok, pričom náklady spojené s návratom do pôvodného stavu museli hradiť aj z vlastného vrecka. Buď v dôsledku úplne chýbajúceho poistenia, alebo preto, že mali svoje bývanie podpoistené," povedala riaditeľka odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne Michaela Pardubská.

Indexáciu, teda pravidelnú úpravu hodnoty svojej poistenej nehnuteľnosti v závislosti od vývoja cien nehnuteľností samotných, cien stavebných materiálov a prác, má v rámci poistných zmlúv dohodnutú len približne polovica klientov ČSOB Poisťovne, pričom tento podiel sa zásadne nezmenil ani v období výrazného rastu cien nehnuteľností, stavených materiálov a prác. Len v roku 2022 sa ceny stavebných materiálov zvýšili podľa Štatistického úradu SR medziročne o 23 % a ceny stavebných prác o 18 %.

"Preto sme sa s cieľom ochrany klientov rozhodli spustiť mechanizmus automatickej indexácie poistných zmlúv. Vlastníkom nehnuteľnosti dáva garanciu, že v prípade poistnej udalosti dostanú poistné plnenie v reálnej výške. Teda takej, ktorá reflektuje trhové ceny platné v čase vzniku poistnej udalosti, nie iba v čase uzatvárania poistnej zmluvy," spresnila Pardubská.