Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Cudzinci kúpili v Česku vlani najmenej firiem za sedem rokov

Foto: TASR

Najviac českých podnikov kúpili podnikatelia z Ukrajiny (692) a zo Slovenska (497).

Praha 15. februára (TASR) - Podnikatelia zo zahraničia kúpili vlani viac než 2500 českých firiem, pričom najčastejšími kupcami boli Ukrajinci a Slováci. Stovky českých podnikov zamierili aj do maďarských, ruských, rumunských či poľských rúk. Celkovo však bolo minulý rok v Česku zrealizovaných najmenej akvizícií za posledných sedem rokov. Vyplýva to z údajov spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, ktoré zverejnil server iDnes.cz.

Českého majiteľa vymenilo vlani za cudzinca o štvrtinu menej spoločností než v roku 2019. Celkovo to bolo 2556 firiem. Ako povedala analytička Bisnode Petra Štěpánová, sťažené podmienky na podnikanie, obmedzené cestovanie, zvýšené riziká alebo neisté vyhliadky sú hlavnými dôvodmi, prečo zahraniční investori v minulom roku kúpili najmenej českých firiem za posledných sedem rokov.

Najviac českých podnikov kúpili podnikatelia z Ukrajiny (692) a zo Slovenska (497). Slováci tejto štatistike dominovali v rokoch 2014 až 2017, odvtedy pomyselné prvenstvo držia Ukrajinci, a to s výrazným náskokom.

V prvej desiatke sú všetky štáty V4 a z postkomunistických krajín okrem Ukrajiny ešte Rusko, Rumunsko a Bulharsko. Z krajín mimo tohto bloku sa do prvej desiatky dostali Británia, Nemecko a Taliansko, ktoré obsadili posledné tri pozície.