Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Cudzinci majú na sociálne služby právo, Slovensko sa k tomu zaviazalo

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Sociálne postavenie cudzinca na Slovensku vyplýva najmä z medzinárodných zmlúv a krajina o nich nerozhoduje svojvoľne. Podobné podmienky platia aj v ostatných krajinách.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Cudzinci môžu využívať sociálne služby na Slovensku na základe medzinárodných záväzkov, ktoré krajina uzavrela. Informoval o tom rezort práce na margo dnešného vyhlásenia Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA). Podľa neho sa totiž starostlivosť poskytuje občanom iných členských krajín Európskej únie (EÚ) na úkor domácich žiadateľov, ktorí si nemôžu dovoliť platiť 100 % ekonomických nákladov na vlastnú opateru.

Podľa hovorcu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michala Stušku nerozhodujú členské krajiny samovoľne o tom, či budú alebo nebudú poskytovať sociálnu starostlivosť cudzincom. Takáto povinnosť je daná zmluvami. "Aj slovenský občan, ktorý má pobyt v iných členských štátoch, má rovnaké postavenie, ako občania daného členského štátu. Jednotlivé členské štáty sa však môžu rôzniť v podmienkach poskytovania sociálnych služieb," povedal pre TASR Stuška.

Záujem cudzincov o sociálne služby na Slovensku je však podľa Stušku ojedinelý, pričom ide len o zopár prípadov za niekoľko rokov. Rezort nepredpokladá enormný záujem zo strany cudzincov ani v budúcnosti, a to aj vzhľadom na kultúrne a jazykové bariéry v zariadeniach sociálnych služieb.

V prípade, že by sa ale situácia obrátila, samospráva aj neverejní poskytovatelia sociálnych služieb majú isté možnosti, ako predchádzať tomu, aby sa na cudzincov prispievalo z verejných zdrojov. "Pre obce a vyššie územné celky sú to napríklad všeobecne záväzné nariadenia, ktorými môžu určovať iné podmienky prispievania na úhrady pre občanov SR a pre cudzincov, ale aj formou samoplatiteľov," skonštatoval Stuška.

Ako dodal, v súčasnosti MPSVR nepripravuje žiadne konkrétne zmeny pri poskytovaní sociálnych služieb cudzincom.