Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vedci pripravujú linku na demontáž batérií z elektromobilov pre ZTS VV

Ilustračná snímka Foto: TASR

Na vývoji linky sa podieľajú špičkoví odborníci z českej univerzity, ale aj desiatky slovenských inžinierov, elektromechanikov, mechatronikov a vedcov.

Dubnica nad Váhom 26. mája (TASR) – Dubnická spoločnosť ZTS Výskum a vývoj (VV) začína pracovať na novej továrni, v ktorej bude regenerovať opotrebované akumulátory z elektromobilov. Firma podpísala spoluprácu s jednou z najväčších a najstarších technických univerzít v Európe. Informoval o tom predseda predstavenstva ZTS VV Stanislav Králik.

Český inštitút informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), ktorý je súčasťou pražskej univerzity České vysoké učení technické (ČVUT), pripravuje pre dubnický závod návrh koncepcie novej továrne s robotizovanou demontážou batérií. ZTS VV ich bude následne regenerovať tak, aby boli opäť použiteľné napríklad ako podpora obnoviteľných zdrojov energie. Ide o unikátny projekt, ktorý je súčasťou tzv. významných projektov spoločného európskeho záujmu IPCEI.

V závode ZTS VV vyrastá nová továreň, v ktorej prejdú staré akumulátory diagnostikou, demontážou a následnou regeneráciou tak, aby boli využiteľné pre ďalšie, energeticky menej náročné aplikácie. Vyhodnocovanie stavu batérií a ich demontáž budú automatizované a riadené umelou inteligenciou, čo bude ďalším svetovým unikátom.

"Demontáž lítium-iónových batériových systémov z automobilových aplikácií je zložitý a časovo i finančne náročný proces. Batérie majú komplikovanú konštrukciu a obsahujú množstvo flexibilných - jedinečných komponentov. Pre obsiahnuté chemikálie v batériách hrozí pri procese demontáže aj potencionálne nebezpečenstvo. Všetky tieto aspekty je nutné zohľadniť pri vývoji demontážnej linky. Taktiež musíme myslieť na stály vývoj batérií, a teda aj na nové parametre budúcich modelov," doplnil Králik.

Na vývoji linky sa podieľajú špičkoví odborníci z českej univerzity, ale aj desiatky slovenských inžinierov, elektromechanikov, mechatronikov a vedcov.