Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Cyperské banky sa znovu otvoria vo štvrtok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Klienti si budú môcť na osobu a konto denne vybrať maximálne 300 eur.

Nikózia 27. marca (TASR) - Všetky cyperské banky sa otvoria vo štvrtok (28. 3.) medzi 12.00 a 18.00, uviedol štátny cyperský rozhlas po stretnutí expertov centrálnej banky, informovala agentúra DPA.

Klienti si budú môcť na osobu a konto denne vybrať maximálne 300 eur. Rozsiahle obmedzenia platieb majú po otvorení bánk zabrániť hromadnému odlevu kapitálu do zahraničia. Nariadenie centrálnej banky obsahuje limity na prevod peňazí do zahraničia. Kontroly sa budú týkať aj predaja nehnuteľností a exportných obchodov.

Prevody peňazí do zahraničia a platby platobnými kartami v zahraničí budú obmedzené na 5000 eur na osobu a deň. Pri sume až do 200.000 je potrebné povolenie centrálnej banky.

Cyperčania si pri ceste do zahraničia budú môcť zobrať maximálne 1000 eur v hotovosti. Termínované vklady sa nebudú dať predčasne vybrať. Cyperčania študujúci v zahraničí budú môcť z domova štvrťročne dostať maximálne 5000 eur na pokrytie svojich životných nákladov.

Cyperské banky sú zatvorené od 16. marca. Z dôvodu znovuotvorenia finančných inštitútov boli tiež ohlásené sprísnené bezpečnostné opatrenia. Obmedzenia týkajúce sa výberu a medzinárodných prevodov majú okrem toho zabrániť hromadnému odlevu kapitálu do zahraničia.