Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Cyprus sa vracia na kapitálové trhy

Cyperský prezident Nikos Anastasiades telefonuje v aute na letisku v Bruseli 24. marca 2013. Foto: TASR/AP

Krajina dnes v rámci prvej verejnej aukcie dlhopisov, odkedy dostala medzinárodnú finančnú pomoc, získala 750 miliónov eur.

Nikózia 18. júna (TASR) - Cyprus sa takmer po 16 mesiacoch, odkedy sa ocitol na pokraji krachu, vrátil na kapitálové trhy. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Krajina dnes v rámci prvej verejnej aukcie dlhopisov, odkedy dostala medzinárodnú finančnú pomoc, získala 750 miliónov eur. Dnes to uviedol cyperský prezident Nikos Anastasiades. "Pred niekoľkými hodinami sa skončila aukcia," povedal prezident.

Dlhopisy majú splatnosť 5 rokov a úročenie 4,75 %. Ministerstvo financií malo v pláne pôvodne na dnešnej akcii predať dlhopisy len za 500 miliónov eur. Keďže dopyt bol vysoký, až štvornásobný, ministerstvo predalo dlhopisy v celkovej hodnote, ktorá o 25 miliónov eur presiahla pôvodný cieľ.

Úspech aukcie podľa Anastasiadesa v žiadnom prípade neznamená, že krajina môže poľaviť v reformnom úsilí. Podľa ministerstva financií sú výsledky aukcie "silným signálom dôvery v krajinu".

Cyprus otestoval trhy v apríli, keď z predaja 6-ročných dlhopisov získal 100 miliónov eur pri priemernom úročení 6,5 %.