Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Podľa nemeckých médií sa Cyprus pomoci skôr ako v marci nedočká

Cyprus Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Cyprus bude potrebovať až okolo 17,5 miliardy eur, čo je zhruba úroveň jeho ročného hrubého domáceho produktu.

Berlín 9. januára (TASR) - Cyprus by sa mohol dočkať zahraničnej pomoci najskôr v marci, teda až potom, ako sa budúci mesiac uskutočnia v krajine prezidentské voľby.

Napísal to dnes nemecký denník Handelsblatt, ktorý citoval zdroje blízke rokovaniam medzi Nikóziou a medzinárodnými veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prezidentské voľby na Cypre sa uskutočnia 17. a 24. februára a podľa denníka ministri financií eurozóny chcú počkať na nástupcu súčasného prezidenta Dimitrisa Christofiasa, ktorý už nekandiduje. "Christofias kategoricky odmieta privatizáciu štátnych spoločností. Bez príjmov z privatizácie však krajina nemá šancu zreformovať sa," citoval Handelsblatt zdroje z Bruselu.

Predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker ešte minulý mesiac informoval, že ministri financií eurozóny budú o pomoci Cypru rokovať na nasledujúcej schôdzke 21. januára. Ostrovná krajina požiadala o medzinárodnú pomoc koncom júna minulého roka potom, ako sa jej najväčšie banky dostali do finančných problémov v dôsledku vysokého previazania s gréckym dlhom. Očakáva sa, že Cyprus bude potrebovať až okolo 17,5 miliardy eur, čo je zhruba úroveň jeho ročného hrubého domáceho produktu.

Vyhliadky Cypru môže ešte skomplikovať Nemecko, kde hlavná opozičná strana SPD dala najavo, že nemá v pláne podporiť finančnú pomoc pre krajinu. Ako uviedol predseda SPD Sigmar Gabriel pre denník Süddeutsche Zeitung, "nevie si predstaviť, že by nemeckí daňoví poplatníci zachraňovali cyperské banky, ktorých podnikateľský model vychádza z podpory daňových únikov".

Nemecké médiá už pred časom kritizovali Cyprus za jeho štatút populárneho daňového raja, a to najmä pre bohatých Rusov, ktorí cez cyperské banky prepierajú špinavé peniaze. Cyperská vláda však tvrdí, že jej zákony v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí sú plne v súlade s medzinárodnými normami.