Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Cyprus sa pripravuje na návrat na dlhopisové trhy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cyperská ekonomika stále zápasí s recesiou a ratingové agentúry zatiaľ ponechali ostrovu ratingovú známku v špekulatívnom pásme.

Londýn 13. júna (TASR) - Cyprus sa pripravuje na návrat na dlhopisové trhy. Stredomorský ostrov, ktorý musel vlani požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver, plánuje v nasledujúcich týždňoch prvú aukcii cenných papierov od záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cyperská ekonomika pritom stále zápasí s recesiou a ratingové agentúry zatiaľ ponechali ostrovu ratingovú známku v špekulatívnom pásme. A navyše, vláda v Nikózii ešte úplne nezrušila kontrolu tokov kapitálu. Napriek tomu kabinet tento týždeň oslovil päť bánk a poveril ich dohľadom nad plánovanou akciou.

V prípade, že Cypru tento krok vyjde, bude to najrýchlejší návrat na dlhopisové trhy spomedzi štátov eurozóny, ktoré museli požiadať o záchranný úver.

Na druhej strane, vzhľadom na fakt, že centrálne banky vo vyspelých štátoch držia úrokové sadzby na historicky najnižšej úrovni blízko nuly, investori číhajú na každú príležitosť, ktorá im ponúka výnosy. Takže možno očakávať, že aukcia cyperských bondov bude úspešná.

"Teraz je pre Cyprus ten najlepší čas pre návrat na trhy," skonštatoval Dan Fuss z americkej spoločnosti Loomis Sayles.

Napríklad výnosy z cyperských dlhopisov splatných vo februári 2020 sa na sekundárnych trhoch pohybujú okolo úrovne 4,75 %, a sú podstatne vyššie, ako výnosy z podobných portugalských dlhopisov (2,8 %), či zo španielskych a talianskych, ktoré dosahujú zhruba 2 %.

Grécko, ktoré muselo od roku 2010 požiadať až o dva záchranné úvery v apríli, predalo päťročné dlhopisy s priemerným výnosom tesne pod hranicou 5 %.