Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Cyprus požaduje zmiernenie podmienok záchranného programu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Predstavitelia eurozóny dali tento týždeň jasne najavo, že nie sú ochotní meniť ani navýšiť nedávno dohodnutý záchranný balík pre Cyprus.

Nikózia 23. júna (TASR) - Cyprus požaduje zmiernenie záchranného programu, informovala agentúra DPA.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis požaduje zmiernenie podmienok medzinárodnej finančnej pomoci týkajúcich sa sanácie rozpočtu podobne, ako to medzinárodní veritelia schválili Írsku alebo Grécku. "Niektoré podmienky Trojky dusia našu ekonomiku. To stavia cyperskú spoločnosť pred zaťažkávaciu skúšku," povedal Anastasiadis pre nemecký týždenník Der Spiegel.

Anastasiadis však nechce opätovné rokovanie o novom programe s takzvanou Trojkou, zloženou z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). "Nepožadujem prednostné zaobchádzanie, ale rovnaké," povedal cyperský prezident.

Predstavitelia eurozóny dali tento týždeň jasne najavo, že nie sú ochotní meniť ani navýšiť nedávno dohodnutý záchranný balík pre Cyprus. Pred zmenami varoval aj nemecký komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. "Konsolidácia rozpočtu musí pokračovať bez akéhokoľvek zmäkčenia," povedal pre nemecký týždenník Focus. "Čokoľvek iné by bolo zahrávanie s ohňom, pretože na trhoch sa môže opäť veľmi rýchlo objaviť nedôvera."

Oettinger však dodal, že treba všetko spraviť pre to, aby sa ekonomika dostala zo stagnácie a recesie. "Ešte nemôžeme hovoriť o konci krízy." Európsku úniu treba zreformovať a niektoré členské štáty sanovať, dodal Oettinger.