Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Trh na Cypre je absolútne presýtený, problémy tam nemajú iba Slováci

Pláž Agia Napa, Cyprus Foto: cyprusq.com

Slovenské veľvyslanectvo v Nikózii odhaduje počet Slovákov celoročne žijúcich a pracujúcich na ostrove na 6000.

Bratislava 29. marca (TASR) - Pracovno-právne otázky a ťahanice so sociálnym úradom sú najčastejšie problémy, s ktorými bojujú Slováci, ktorí sa rozhodli ísť za prácou na Cyprus.

Ničím výnimočným nie sú ani opletačky s prenajímateľmi ubytovania. S prosbou o pomoc hlavne z týchto oblastí sa na právničku Soňu Ajini, ktorá síce pochádza zo Slovenska, ale od roku 2003 žije v tejto ostrovnej krajine, obracajú jej krajania.

Takémuto právnemu poradenstvu a pomoci sa venuje od roku 2006. Pokiaľ vtedy ju Slováci kontaktovali sporadicky, v súčasnosti neprejde deň, keď by nemala podobný telefonát. Soňa to pripisuje zlej životnej situácii, do ktorej sa ľudia dostali v súvislosti s ekonomickou krízou. "Zhruba v roku 2011 sa to markantne zhoršilo, práce je málo a ľudia sú nútení buď si poriadne utiahnuť opasky, alebo požiadať o pomoc svojich blízkych," priblížila v rozhovore pre TASR.

Ako dodala, situácia na Cypre je momentálne taká, že sa do problémov dostávajú nielen ľudia zo Slovenska, ale aj z iných štátov Európskej únie. Soňa napríklad zorganizovala zbierku na jedlo pre svojich rodákov, ktorí sa ocitli v núdzi. Jednej rodine, v ktorej manželia prišli o prácu a ocitli sa v provizórnych podmienkach, pomohla slovenská komunita. Zložila sa im aspoň na mesačné nájomné. "Slovenský konzul Pavol Pánis vynaložil veľké úsilie na vyriešenie situácie v prospech ich detí, ale rodičia neakceptovali ponúknuté možnosti," uviedla Soňa.

Ľudia stoja v rade pred Cypre Finance Corporation, štátom riadenej banke, ktorá pomáha najmä ľuďom s nízkymi a strednými príjmami.
Foto: TASR/AP
Cyprus má okolo 800.000 obyvateľov, z toho približne 170.000 cudzincov. Slovenské veľvyslanectvo v Nikózii odhaduje počet Slovákov celoročne žijúcich a pracujúcich na ostrove na 6000. V čase, keď Soňa prišla do krajiny, tam bola nezamestnanosť približne tri percentá. Podľa údajov Eurostatu dosahovala v januári tohto roka 14,7 percent.

"Trh je absolútne presýtený. Keď je na jedno pracovné miesto okolo 10-20 ľudí, tak si zamestnávateľ vyberie toho najlacnejšieho, a to sú obyvatelia tretích krajín, potom z Rumunska a Bulharska," opísala situáciu. Slováci pracujú hlavne v oblasti gastronómie, hotelierstva a v stavebnom priemysle ako pomocná sila. Mnohí bez podpísaných pracovno-právnych zmlúv.

 Ako poznamenala Soňa, občania z východnej Európy sú ochotní pracovať aj za omnoho nižšiu mzdu bez zmluvy. "Snažím sa zmeniť pohľad na Slovákov a zbaviť nás stigmy, že sme z východnej Európy. Sme totiž dobrí pracovníci, majú nás radi aj kvalitu našej práce, ktorú vykonávame," konštatovala.

Pripomenula, že problémy v bankovom sektore budú mať neblahé dôsledky na zamestnanosť nielen domácich, ale aj ľudí z únie a z tretích krajín. "Cyprus bol doteraz pre občanov z EÚ, ktorí sem prišli pracovať, veľmi 'štedrý'. Bohužiaľ, najnovšie dramatické udalosti ovplyvnia trh práce na neurčito," podčiarkla.

Soňa spolupracuje s konzulárnym oddelením slovenskej ambasády v Nikózii a pomáha v prípadoch, v ktorých konzul nemá žiadne kompetencie. Týka sa to napríklad vymáhania invalidných, sirotských a vdovských dôchodkov či sociálnych dávok alebo dávok v nezamestnanosti, na ktoré majú nárok ľudia, keď tam odpracovali minimálne 26 týždňov. Je tam však mnoho Slovákov bez platnej pracovnej zmluvy, za ktorých sa tým pádom neplatia ani žiadne odvody. Tí na nezamestnanecké nemajú nárok a vracajú sa späť domov. "Náklady na živobytie sú tu dvojnásobné ako na Slovensku," podotkla.

Napríklad hodinová mzda upratovačky je 4,55 eur, sekretárka dostáva 870 eur na mesiac, kaderníčka a zdravotná sestra 855 eur. "Za obyčajný týždenný nákup, v ktorom nie sú zarátané náklady na mäso, zaplatíte minimálne 100 eur. Nájomné za dvojizbový byt je okolo 400 eur. Veľmi veľa stojí elektrická energia – účet prichádza každé dva mesiace a vyšplhá sa aj na 200 až 300 eur. Hlavne v zimných mesiacoch, keď ľudia využívajú elektrické vykurovanie, sa faktúry môžu pohybovať okolo 700 až 800 eur," vymenovala.

Právne služby sú síce platené, ale Soňa ľuďom v núdzi pomáha bez nároku na honorár. "Nemám to srdce si od nich niečo pýtať. Som rada, keď im môžem aspoň trochu pomôcť," podotkla.