Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Cyprus tvrdí, že ho zavedenie globálnej minimálnej dane neovplyvní

Cyprus, ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Skupina G7 navrhla globálnu minimálnu sadzbu dane vo výške 15 %. Na Cypre je daňová sadzba pre firmy na úrovni 12,5 %.

Nikózia 7. júna (TASR) - Rozhodnutie skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, o zavedení globálnej minimálnej dane pre nadnárodné spoločnosti nebude mať priamy vplyv na Cyprus. Uviedol to v pondelok minister financií Constantinos Petrides.

Podľa Petridesa Cyprus ochráni svoje záujmy. A dodal, že v rámci Európskej únie (EÚ) je potrebné uznať a zohľadniť záujmy menších členských štátov bloku.

Skupina G7 navrhla globálnu minimálnu sadzbu dane vo výške 15 %. Na Cypre je daňová sadzba pre firmy na úrovni 12,5 %. Petrides však poznamenal, že skutočné zdanenie na stredomorskom ostrove je vyššie ako 15 %.

„Rozhodnutie skupiny G7 je vskutku prelomom, ktorý však podľa všetkého nebude mať priamy vplyv na Cyprus,“ povedal Petrides s tým, že ostrov „nie je daňovým rajom“.

„Cyprus je otvorenou ekonomikou a konkurencieschopnou destináciou na základe vlastných zásluh. Na rokovaniach na úrovni EÚ bude prejavovať konštruktívneho ducha. Zároveň bude chrániť svoje záujmy a udržateľnosť hospodárstva. Mali by sa uznať a brať do úvahy záujmy aj malých členských štátov EÚ,“ dodal.

Petrides minulý týždeň európskym zákonodarcom povedal, že podľa Cypru je zdaňovanie vecou národnej kompetencie.

Cyprus bol ostatný raz nútený prehodnotiť svoj daňový režim v roku 2013, keď v rámci podmienok čerpania pomoci zo záchranného balíka od medzinárodných veriteľov zvýšil daň na 12,5 % z 10 %.