Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

SLADKÝ ROK 2016: V SR môžeme vyrobiť vyše 200 000 ton cukru

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ukazuje sa, že úroda cukrovej repy bude na úrovni 70 až 75 ton z hektára.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Počasie tento rok prialo poľnohospodárom, úroda cukrovej repy na Slovensku bude veľmi dobrá. Ukazuje sa, že úroda cukrovej repy bude na úrovni 70 až 75 ton z hektára. Uviedol to pre TASR predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) a podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček.

"Očakávame, že cukrovary vyrobia (tento rok v SR - pozn. TASR) 206.000 až 210.000 ton cukru. Priebeh počasia je momentálne veľmi priaznivý, cukornatosti sú na úrovni okolo 16 %, takže slovenskí cukrovarníci sú zatiaľ spokojní," priblížil.

Pripomenul, že rok 2014 bol z hľadiska dĺžky cukrovarníckej kampane aj množstva spracovanej repy jeden z najbohatších. "Tento rok sa ukazuje, že môže kopírovať rok 2014 v tom smere, že budú vyššie úrody repy a aj vyššia výroba cukru. V roku 2015 sa vyrobilo okolo 180.000 ton cukru," spresnil Janíček.

Na európskom trhu s cukrom ceny cukru podľa Janíčkových informácií mierne stúpajú. Ukazuje sa, že zásoby cukru klesajú, takže to nastavuje určitú prognózu zvyšovania jeho cien. Ťažko je v súčasnosti predpovedať vývoj vzhľadom na to, že v roku 2017 končí trhový poriadok s cukrom a cukrovou repou. "Ako sa situácia bude vyvíjať, je otázne, pretože kvóty na cukor v EÚ končia k 1. októbru 2017," doplnil.

Slovenský cukrovarnícky spolok je záujmové združenie právnických osôb zaoberajúcich sa spracovaním cukrovej repy a výrobou cukru, ktoré majú sídlo v SR. Predmetom činnosti SCS je najmä prezentácia problémov slovenského trhu s cukrom štátnym, samosprávnym a iným orgánom verejnej správy Slovenskej republiky, záujmovým a profesijným združeniam a verejnosti, napomáhanie pri zabezpečovaní spotreby cukru v SR z domácich zdrojov, ďalej jednotné a efektívne presadzovanie práv a oprávnených záujmov členov SCS na Slovensku a v zahraničí, ako aj podpora domácich producentov cukru.