Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

D. Trump: Čína a USA oznámia nové miesto na podpis predbežnej dohody

D. Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Samit APEC sa mal pôvodne uskutočniť v Čile 16. a 17. novembra. Ako však v stredu (30. 10.) oznámila čilská vláda, vzhľadom na pokračujúce nepokoje v krajine samit organizovať nebude.

Washington 31. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol, že Spojené štáty a Čína čoskoro oznámia nové miesto, na ktorom spolu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom podpíše "prvú fázu" obchodnej dohody potom, ako Čile zrušila plánovaný samit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Ten sa mal konať v polovici novembra a očakávalo sa, že prezidenti USA a Číny podpíšu predbežnú dohodu práve tam.

"Čína a USA pracujú na výbere nového miesta pre podpis prvej fázy obchodnej dohody," uviedol Trump na Twitteri s tým, že nové miesto bude oznámené čoskoro.

Samit APEC sa mal pôvodne uskutočniť v Čile 16. a 17. novembra. Ako však v stredu (30. 10.) oznámila čilská vláda, vzhľadom na pokračujúce nepokoje v krajine samit organizovať nebude. Rovnako sa v juhoamerickej krajine neuskutoční ani klimatický samit OSN, ktorý bol naplánovaný na december.

Trump neuviedol, kedy by sa mala uskutočniť nová schôdzka, podľa informácií z Bieleho domu sa však očakáva, že "dokončenie dohody sa zrealizuje v pôvodnom časovom rámci". Čínske ministerstvo obchodu v tejto súvislosti vo štvrtok informovalo, že bilaterálne rozhovory budú pokračovať podľa pôvodného plánu a hlavní obchodní vyjednávači z obidvoch krajín budú o vzájomnom obchode rokovať telefonicky v piatok 1. novembra.